Nivaa-2-D69-2.jpg

Tuvull

IMG_0397-Tuvull.JPGKommer man ut på en myrmark under sommaren, så ser man för det mesta massor av ensamma ulltussar. Då är det i allmänhet tuvullens ax man ser. I norra Sverige kan det vara myrull, som är lik tuvullen. Myrullen är ganska sällsynt och dess tuvor är glesare. Ulltussen har mera killik bas än vad tuvullen har.

Tuvullen blommar tidigt. Redan i mars ser man de gula ståndarknapparna lysa. Tuvullen är halvgräs och har, liksom gräsen, små blommor samlade i ax.

IMG_1074-Tuvull-blom-frost-2.JPG

  Tuvullens ax på sommaren.                                                             Frosten ligger vit på den blommande tuvullsplantan.

IMG_0224-Tuvull.JPGIMG_4558-Tuvull-kopia.jpg

                                                                                                                     Tuvullens blommor i närbild.

De tre bilderna nedan är tagna vid Ånn i Jämtland. Här är blomningen över och fröna med sina ullhår boldar en boll på varje strå. Som du ser är det vita hav av mogna frön.

IMG_8405-Aann-Tuvull-1920-3.jpgIMG_8406-Aann-Tuvull-1920.jpg

Just vid denna tid, 27 juni 2016, hade de första fröna släppt och fördes med vinden mot ett ställe där det kunde gro och bilda en ny planta. Nedan ser du ett frö som landat lite fel, men Det gör inte så mycket för växten har satsat på att producera många frön.

IMG_8408-Aann-Tuvull-1920-2.jpg

IMG_1919-Tuvull-1024.jpg

                                         September. Tuvullens blad har börjat vissna.

Polarull

4939-Polarull.JPG

Polarull träffar man mest på i fjälltrakterna, men den finns även på ställen i Norrlands inland. Jag har nästan inte sett den blomma av den anledningen att mina fjällbesök har varit sommartid. Jag blir glad när jag ser polarullens nästan klotrunda vita ax. Den står så fint oftast på torvmark. Polarullen är inte tuvad och stråna är korta styva så att den kan stå emot kalfjällets stormar.

5373-Polarull.JPG

Databas 18 Växter 18

Tillbaka till:

Startsida 18 Resor Bloggen Databas 18 Veckans bild Äldre notiser Evas Hemslöjd

Utgivare: Ole Tryggeson

Kontaktuppgifter:

Tel: 0451-12479

e-post: [email protected]

Alla bilder © Ole Tryggeson