Nivaa-2-D69-2.jpg

Tätörter/Bläddror

Tätörter

Vanlig tätört

IMG_8373-Handoel-Taetoert-1920.jpg

IMG_8341-Handoel-Taetoert-1920.jpgIMG_8105-Ansetten-Taetoert-1920.jpg

Alla de tre tätörterna är fleråriga smådjursfångande örter. De mjuka och köttiga bladen utgör en basal rosett. Bladen är klibbiga och som du ser så är bladkanten inrullad vilket hindrar småkrypet att fly.

Du hittar tätörten på öppen mineral- eller torvmark. Du kan finna den över hela landet, men den minskar ju längre söderut du kommer. Som du ser så gillar den inte konkurrens runt sig.

Blomskaftet  är 5-20 cm. Det är glandelhårigt åtminstone i övre delen. Blomman är blåviolett med ett vitt område in mot den raka sporren. Kapseln är äggrund uppåtststående.

Dvärgtätört

IMG_7825-Vackermyren-Dvaergtaetoert-1920-3.jpg

Dvärgtätörten är vanligare än man tror. Den prålar inte med en stor vacker blomma, men jag misstänker att det finns något gott i sporren. Man kan gå och titta i myrens vitmossa utan att upptäcka den. Befinner man sig på en spång så är det bästa sättet att få syn på blomman att gå ner på knä och krypa fram. Då kommer man i nivå med blomman och då framträder den bättre (se bilderna nedan).

IMG_7828-Vackermyren-Dvaergtaetoert-1920.jpgIMG_7830-Vackermyren-Dvaergtaetoert-1920.jpg

Fjälltätört

Skall man få se fjälltätörten så skall man helst bege sig upp till de norra delarna av fjällkedjan. Den är ganska sällsynt. Växer på fuktig genomsilad mark, bäckkanter, källdrag och snölegor är typiska biotoper. Den vill även ha kalk i marken. Bladen är ungefär som den vanliga tätörten. Blomman ser lite annorlunda ut än hos de övriga tätörterna. Utöver färgen som är vit är sporren relativt kortare.

Jag har inga aktuella bilder på Fjälltätörten. Vid tillfälle skall jag hämta bilder från Diaarkivet.

Bläddror

Bläddrorna är vattenväxter med fritt flytande skott som saknar rötter. Bladen är finflikiga och så kommer det intressanta. På bladen finns blåsor som fångar små kräftdjur och insekter. Vissa år blommar de rikligt, särskilt varma somrar. De kan vara knepiga att säkert artbestämma då man måste undersöka bladens blåsor för att komma fram till rätt art. Jag presenterar några bilder från Åraslövs mosse.

IMG_5161-Dvaergblaeddra-1024-.jpgIMG_5154-Dvaergblaeddra-1024-2.jpg

Dvärgbläddra

Dvärgbläddran är vanlig i både näringsrika och näringsfattiga vatten. Bladflikarna är mycket smala. Blommorna är blekgula med bruna strimmor. Underläppen är avlång med nedåtböjda kanter. Sporren bakåtriktad kort, bred trubbig. Kapsel 2 mm, klotrund.

Bilder från Åraslövs mosse 2015

IMG_5162-Dvaergblaeddra-1024--2.jpgIMG_3935-Dvaergblaeddra-800-4.jpg

IMG_5165-Sumpblaeddra-1024-.JPG

Denna bläddran har jag fått till sumpbläddra.

Även denna blommade i Åraslövs mosse 2015. När jag skriver blommade så menar jag det verkligen! Det var många av dem i vattnet.

Dybläddra

IMG_2111-Skeingejoen-Okaend-.jpg

Jag var uppe vid Skeingesjön i augusti månad för att titta på en annan växt. När den här växten visade sig på dybottnen kunde den inte riktigt placeras. Växter i vatten är något som inte ägnats särskild uppmärksamhet. En fråga skickades till facebook och det dröjde inte länge förrän det kom ett namnförslag som verkade rimligt. Förslaget var Dybläddra och jämför man med bildfloran så verkar det rimligt. Det där med botanik i vattenmiljö är trevligt på så sätt att där lär man alltid sig något nytt.

IMG_2115-Skeingejoen-Okaend--2.jpgIMG_2120-Skeingejoen-Okaend--3.jpgIMG_2116-Skeingejoen--3.jpg

Databas 18 Växter 18

Tillbaka till:

Startsida 18 Resor Bloggen Databas 18 Veckans bild Äldre notiser Evas Hemslöjd

Utgivare: Ole Tryggeson

Kontaktuppgifter:

Tel: 0451-12479

e-post: [email protected]

Alla bilder © Ole Tryggeson