Notiser 2014

                                                                                                                                                                        © Ole Tryggeson gäller för samtliga bilder på "Knipan".

 Måndag den 9 Juni.

Massförekomst i naturen.

IMG_0572-Tjaerblomster-800-4.jpg

Denna vår har varit speciell på många sätt. Det började redan i februari med hasselns rikliga blomning som följdes av björkens likaledes massutveckling av pollen. Allt detta till många pollenallergikers förtret. Sedan har många andra arter haft ett mycket gott år när det gäller utveckling av blommor. Listan kan bli lång om man skulle räkna upp alla. För tillfället är det två nejlikväxter - för övrigt nära släktingar - som gläder blomstervännerna. På torr mager mark växer tjärblomster och om du tittar på veckans bild så ser du tiotusentals ja kanske hundratusentals tjärblomster på ett fält. Släktingen gökblomster finner du istället på fuktiga ängar och även om den inte uppnår samma numerär som tjärblomstret, så är den istället en verklig skönhet om du tittar lite närmre på blomman.

Vissa insekter har också haft ett sådant år där förökningen har varit gynnsam. En del träd ser ut som om de inte slagit ut ännu. De saknar sina löv. Man ser det särskilt på ek i hässleholmstrakten. Det är med största sannolikhet någon insekts larver som har kalätit träden. På björkar kan man ockå se grenar som saknar löv. Där hänger ibland små fjärilslarver i trådar under trädet. Jag misstänker att det är björkmätarens larver som har varit framme här. Videsnåren vid Hovdala ser även de ut att ha drabbats av en insekt som konsumerar stora mängder löv.

Är detta farligt för träden? Egentligen inte - om inte angreppen kommer för ofta. Trädet kommer att bilda nya löv och överleva, men för produktionsskogen är det ett litet avbräck. Tillväxten blir kanske inte så stor som den blivit utan angreppet.

IMG_0070-Aarasloevs-mosse-Ek-Ekvecklare.JPGIMG_9916-Bjoerkmaetare-1024.jpg

     Kalätna ekar vid Åraslövs mosse.                                                                            Björk angripen sannolikt av björkmätare.

Tisdag den 3 Juni.

Rekordräkning på Åraslövs mosse!

Det har varit en rekordtidig orkidéräkning detta år. Vårens gynnsamma väderlek har gjort att redan nu i månadsskiftet blommar de orkidéarter som brukar räknas. Efter hot om dåligt väder så påbörjades räkningen redan vid 7-tiden. Regnet hade då börjat, men det var ingen vind att räkna med och temperaturen var behaglig, så det blev en skön men blöt vandring i kärret. Vi slapp helt störande insekter som annars brukar irritera under arbetet. En svårighet var att hålla anteckningspappret så torrt att det gick att skriva på.

Vid 12-tiden började det regna kraftigt, men då var vi nästan klara.

Resultatet blev följande:

            Vaxnycklar                1191  (674 och 1187)

            Ängsnycklar               628  (149  och  378)

            Flugblomster             123  (  58   och   67)

            Majnycklar                      1  (   6   och     5)

                                                                                     Siffrorna inom panentes anger resultatet 2013 och 2012.

Man kan se att årsmånen har stor betydelse för blomningen. Variationen mellan olika år är stor.

När det gäller vaxnycklarna så var det flera extremt kraftiga exemplar i år. Det var också så att antalet små exemplar var påfallande stort. Det är kanske sådana plantor som inte hade gått i blom under sämre förutsättningar när det gäller fuktighet och värme.

Ängsnycklarna såg även de friska och fina ut. Vid räkningar senare i juni har många ängsnycklar blommat över.

Det är en rolig och spännande utveckling med flugblomstren. Antalet individer har mer än fördubblats på ett par år. Det är nästan så att man känner sig förflyttad till en jämtländsk myr när man ser alla flugblomster som sticker upp. Där fanns både höga resliga individer och små korta med bara en eller två blommor, som knappt stack upp över gräsens blad.

Bland övriga blommande orkidéer kan nämnas tvåbladen som även de var extra talrika och i full blom. Jungfru Marie nycklar hade börjat blomma, men man får vänta en vecka eller så innan den stora mängden Marienycklar har slagit ut. Kärrknipproten visade sina blad men även den får man vänta på. Hur länge (?), kan man undra över denna tidiga sommar.

Där fanns naturligtvis mycket annat trevligt att titta på även om fokuseringen lades på de räknade arterna vid detta tillfälle. På mossetuvorna blommade tranbärsplantorna rikligt. Böjer man sig ner och tittar noga på blommorna så ser man ett litet under av enkel stilren skönhet. Pyrolorna var igång, både den stora vitpyrolan och den mindre klotpyrolan. Snipens små vita tussar syntes på ett par ställen medan ängsull/gräsull inte riktigt var färdiga med sina "bomullstussar". Kärrspiran som är en av de dominerande växterna i kärret har blommat ett tag och en del av dem har redan blommat över. På tal om överblommande arter. Det var faktiskt ett par majvivor som hade kommit på efterkälken och stod i full blom.

Ja, det finns mycket för blomstervännen att titta på vid Åraslövs mosse. Då menar jag inte bara kärret! Den omgivande sumpskogen kan bjuda på många botaniska upplevelser. Bland orkidéer trivs tvåbladet även här och så har vi den ibland ståtliga skogsknipproten. Den grönvita nattviolen är mycket vanlig och uppe i ekskogen kan man om man har tur, finna en 

skogsnattviol. Ormbäret står i blom eller är nyss överblommat. Kärrfibblans gula blomkorgar lyser upp.

Här kommer några aktuella bilder:

IMG_0459-Vaxnycklar-800.jpgIMG_0460-Aengsnycklar-800.jpgIMG_0462-Aengsnycklar-800.jpg

IMG_0472-Tvaablad-800.jpg

Dessa fyra av fem orkidéarter blommade på mossen den 4 juni.

Överst till vänster vaxnycklar sedan två färgvarianter av ängsnycklar.

Under till vänster tvåbladets oansenliga blommor och till höger jungfru Marie nycklar.

IMG_0486-Jungfru-Marie-nycklar.jpg

Sist och kanske även minst kommer två växter som trivs på mossens tuvor.

Till vänster tranbär som blommar rikligt detta år samt till höger sileshårets blad med infångade regndroppar istället för insekter.

IMG_0480-Tranbaer-800.jpgIMG_0488-Sileshaar-800.jpg

            © Ole Tryggeson gäller för samtliga bilder på "Knipan".


4-12 juli

Sommarsemestern gick i år till det lilla landet Andorra i Pyreneerna. Under en veckas vandringar i bergen såg vi många vackra vyer och en mängd kända och okända växter. Här kommer ett par bilder från vandringarna.

IMG_0909-Knipan-Alpros-vy-1000.jpg

IMG_0971-Vandring-1000.jpg

IMG_1146-Vy-Alpros-1000.jpg

Tisdag 15 juli

IMG_1556-Hallon-Dryport-1000.jpg

Inga hallon går upp mot vildhallon när det gäller den goda aromen. Bilden visar en skål med prima "dryporthallon". Bären snabbmognade i det fina sommarvädret, men det fanns ändå ett par liter kvar när jag kom hem efter semesterresan.

Vad skall det bli av hygget? Det var tankar som gick genom mitt huvud när bären plockades. Jag hoppas att de tre råden i kommunhuset fattar visa beslut. Låt det inte bli något hastverk. Jag har reserverat en burk hallonmarmelad som gåva till kommunalråden, att smaka på under en välbehövlig paus, när förhandlingarna om hyggets framtid känns som svårast.


Torsdag 17 juli

IMG_1587-Elsa-Kantareller-1000.jpgDet var inte bara hallonen som mognade. Fukten i marken och den härligt varma luften lockade fram sommarens kantareller. Det blev en och annan härligt smakande smörgås med de gula delikatesserna stekta i smör.

IMG_1586-Kantareller-1000.jpg

Tisdag den 29 juli

IMG_1625-Vaegtistel-1000.jpg

Ute på dryporthygget har många växter blommat över och flygande frön kan räknas i miljoner. Det fastnar i vägtistelns taggar och de ligger i drivor på marken. Det blir många nya plantor nästa år! Det är inte bara maskrosen som sprider sina plymförsedda frön nu. Andra arter är korsörterna både den vanliga och bergkorsörten. Mjölken har också frön med som kan segla långt med sina "plymer".

IMG_1744-Dryport-1000.jpg

Jag står uppe på en höjd och tittar ut över hygget. Björkslyet breder ut sig. Gödslingseffekten av alla rötter från de nedhuggna träden ger en kraftig tillväxt. Om jag kommer hit om ett par år, så blickar jag istället ut över ett svårgenomträngligt björkbuskage. Är det något önskvärt?

Lördag den 2 augusti

IMG_1652-Slaatterblomma-1000.jpgKnipan har deltagit i floraväktarverksamhetenunder året. I början av augusti besöktes Åraslövs mosse för att se hur slåtterblomman blommade detta år. Slåtterblomman är en växt som trivs på fuktängar. I södra Sverige är det en naturtyp som minskar och därmed minskar även slåtterblommans livsmiljö. Ute på mossen sker skötselåtgärder (slåtter) som gör att den vackra slåtterblomman trivs och kan räknas i flera hundratal.

Söndag 7 september

IMG_1757-Vaartig-roeksvamp-1000.jpgIMG_1763-Gulvit-flugsvamp-1000.jpgIMG_1769-Porslinsskivling-1000.jpg

September är svamptider. Här kommer några svampbilder från Hovdalaområdet.

Uppehållet under hösten beror främst på tekniska problem.


Fredag den 26 December

IMG_2327-Isblommor-500.jpg

IMG_1990-Laangskaegglav-1000-3.jpgVaknar upp till en underbar morgon. Termometern visar -13 grader och det är vindstilla. Fröautomaten i trädgården är helt tom och fåglarna väntar på nya solrosfrön. Glasdörren i uterummet har fått vackra isblommor, som kommer att bestå ytterligare någon timme, till dess att solen kommer åt att smälta dem. När jag ser på de vackra istrådarna så kommer jag att tänka på den vackra långskägglaven som jag har sett i Skuleskogen. Det finns slående likheter.

Vinterns första riktiga kyla, som kanske kan bestå några dagar, får mig att tänka på hur det var förra året. Jag lägger in en bild från Åraslövs mosse. Vi besöket annandag jul 2013 såg jag något mycket trevligt. I det disiga vädret satt en pappa med två barn och njöt av en fika. Då var det mildväder och ingen snö i sikte.

IMG_8568-Aarasloevs-mosse-2013-1226-1000.jpg

Äldre notiser