Nivaa-2-D69-2.jpg

Trana

Tranor2-kopia.jpg


                                                                                                                    Tranor vid Hornborgasjön

10838-Tranor-copy.jpg10863-Tranor-copy.jpg


De flesta svenskar förknippar tranan med trandansen vid Hornborgasjön. Under vårflyttningen upp till häckningsplatserna i norra Sverige (kanske även Norge, Finland och Ryssland), samlas tusentals tranor vid Hornborgasjön i Västergötland. Den största ansamlingen av fåglar brukar vara i början av april. Då kan det vara 10000-20000 fåglar som rastar i området. För att minska skadegörelse på odlade fält, så lägger man ut potatis och säd. Här kan man på nära håll se tranorna ätande. Tranorna passar även på att stärka familjebanden. Det sker genom dansen, där tranan hoppar och skuttar med flaxande vingar.

Tittandet på tranorna vid Hornborgasjön har blivit en turistattraktion. Där står ofta nästan lika många människor som tranor på vägen utmed fälten där maten läggs ut. Ute på fälten finns fotogömslen, som man kan hyra för ett dygn. Då får man sitta där inne i gömslet hela tiden. Man får då den riktiga närkontakten med fåglarna.

Tranan (Grus grus) är en stor fågel. Den är över 1 meter lång och över 2 meter mellan vingspetsarna. Ben och hals är långa och hålls utsräckta under flykten. Det gör att det är lätt att skilja tranan från andra stora fåglar. Hägern har ju halsen indragen och gässen/svanarna har inga långa ben. Tranorna är flyttfåglar, som flyttar ner till  Spanien (till ett område som heter Extremadura), under vintern. Under höstflyttningen kan man se mängder av rastande tranor på Öland. Under vårflyttningen samlas tranorna på Rügen inför flytten över Östersjön. Sedan bär det vidare till sydsvenska häckningsplatser eller till Hornborgasjön och därifrån vidare norrut. Häckningen sker på myrar. Den första tiden efter kläckningen får ungarna vara kvar vid boet. Lite senare ger sig tranfamiljen in i skogen. Där går de och äter upp sig inför höstens flyttning.

IMG_0457-kopia-Trana.jpg


Nu sedan ett antal år har vi i Skåne inte behövt åka ända upp till Västergötland för att se på trandans. I Vattenrikets södra del vid ett ställe som heter Pulken, har en del tranor börjat samlas. Det rör sig inte om det stora antalet fåglar som i Västergötland, men 3-4000 fåglar är ändå tillräckligt imponerande.

Jag måste få berätta om en upplevelse, som jag var med om för något år sedan. Det finns en liten fågelsjö på Frösön vid Östersund. Där var en stor skrattmåskoloni och en del änder simmade också i sjön. Plötsligt blev det fart på skrattmåsarna. Alla som var flygga kom upp i luften. Det var en del ungar kvar på land. Jag tittade naturligtvis efter rovdjur, fåglar eller däggdjur, men såg inga. Plötsligt kom det fram en trana någonstans ifrån och då fattade jag vad som var orsaken till uppståndelsen. Tranan var ute efter skrattmåsarnas ägg/ungar till lunch.

IMG_1616-Skrattmaasar-trana.JPG

Vår och höst är flyttningstid för tranorna. Då passerar stora mängder tranor  Hässleholm. Det är framför allt soliga dagar när de kan få medvind som de flyttar.

På vissa ställen värmer solen upp marken. Då bildas uppvindar. Om tranorna kommer in i sådana uppvindar kan de stiga högt utan att behöva använda så mycket kraft. Sedan kan de fortsätta långt i glidflykt.

IMG_9368-Tranor-1024-.jpg

Databas 18 Fåglar 18

Tillbaka till:

Startsida 18 Bloggen Resor Databas 18 Veckans bild Äldre notiser Evas Hemslöjd

Utgivare: Ole Tryggeson

Kontaktuppgifter:

Tel: 0451-12479

e-post: evolt@telia.com

Alla bilder © Ole Tryggeson