Nivaa-2-D69-2.jpg

Tofsvipa

IMG_1696-Tofsvipa-2.JPG

När jag var liten, i mitten på 1950-talet, så lekte jag ofta på strandängarna vid Edenryd. Det ligger i Bromölla kommun strax norr om där Nymölla pappersindustrier nu ligger. Där betades ängarna av unga nötkreatur. Dit kom tofsviporna tidigt om våren. Det var knappt att snö och is hade smält undan. Spelflykten var imponerande, när viporna flög i tvära kast likt stridsflygplan i strid. Det uppkom ett bräkande ljud från vingpennorna under de avanserade flygövningarna.

Ganska snart kunde man se ruvande fåglar på tuvorna en bit från vattnet. Den ruvande fågeln gick av boet och spelade skadad, om man kom för nära. Att vistas i närheten av ett bo var också förenat med en viss fara. Fåglarna gjorde skenanfall mot inkräktaren och det kunde hända att det även släpptes en liten "bomb". Detta var särskilt vanligt när äggen var kläckta och de fyra ungarna fanns i närheten.

Tofsvipan (Vanellus vanellus) liknar inte någon annan svensk fågel. Tofsen utgörs av några förlängda fjädrar på hjässan. Fågeln ser på avstånd ut att vara svart och vit, men kommer man närmre, så ser man att den mörka vingöversidan skimrar i alla möjliga färger.

Tofsviporna kommer till sina häckningsplatser tidigt. Det är också så att de flesta flyttar söderut tidigt på sommaren/hösten. De samlas då i stora flockar, som drar sig ut till kusterna. Över Laholmsslätten eller Söderslätt mellan Malmö och Trelleborg kan man se flockarna på fälten.

IMG_0697-Tofsvipa.JPGIMG_2939-Tofsvipa-unge.JPG

Här ser du en unge, som är ute på spatsertur. Så länge som ungarna inte kan flyga, så försvarar föräldrarna dem. Denna ungen är fotograferad vid Bejershamn på Öland. Här finns ett fågelskyddsområde där man kan komma nära fåglarna utan att störa. På närmre håll finns Håslövs ängar, som är en del av vattenriket vid Kristianstad. Även här finns strandängar som ger den fågelintresserade möjlighet att studera vadarfåglarna på nära håll.

Databas 18 Fåglar 18

Tillbaka till:

Startsida 18 Bloggen Resor Databas 18 Veckans bild Äldre notiser Evas Hemslöjd

Utgivare: Ole Tryggeson

Kontaktuppgifter:

Tel: 0451-12479

e-post: evolt@telia.com

Alla bilder © Ole Tryggeson