Nivaa-3-D69-3.jpg

                                                Teneriffa 5/1 - 12/1  2020

Ett flertal förhinder gjorde att höstens resa fick skjutas upp till efter nyår. Föregående Teneriffaresa blev ju inte vad vi önskat, så 

vi ville göra ett nytt försök. Denna resa skulle inte vara någon fotoresa utan några dagars avkoppling i en annorlunda miljö.

Boendet var en bit utanför Puerto de la Cruz ca (4 km) i ett litet och på många sätt trevligt hotell.

Interiören var som att komma tillbaka till 1960-talet. Lägenheten var bra om än med för lite husgeråd i pentryt. Det gjorde emellertid 

inte så mycket för det var så kyligt på kvällarna att ätande ute på balkongen var inte att tänka på. Vi åt middag i matsalen de flesta dagarna. Där fanns alltid något gott att äta. Skulle vi in till Puerto så gick vi ofta dit eller hem, men bussarna gick hyfsat ofta, och enligt tidtabell, om man var trött.

Denna resa skulle vara en resa för avkoppling och motion, så kameran brukades inte särskilt ofta. Här dock ett par bilder kring hotellet:

IMG_3085-Puerto-1024-Hotellet--2.jpg

En tvårumslägemhet med pentry och toalett bakom varje balkong. Precis vad man behöver.

Matsal och välutrustat gym till vänster. Pool och trädgård för den som gillar bad och sol.

IMG_3084-Puerto-1024-Hotellet-.jpgIMG_2878-Hotellrum-1024-3.jpg

                              Detaljbild från den välskötta trädgården.                                             Sparsmakad konst på väggen.

Efter en god natts sömn i en säng med precis den fasthet som jag/vi önskar, gav vi oss ut på promenad mot centrum. Det var ju trettonhelg och den firas på helt annat sätt än i Sverige. Utsmyckningar på balkonger, i fönster och ute på trottoarer. De sista klapparna till barnen handlades och fyrverkerierna sprakade och knallade. Alla restauranger och bodegor var fullbokade. Det dukades långbord till hela släkten eller kompis-gänget. Det var bara att titta och förundras. Jag tror nästan att antalet presenter till barnen överstiger antalet julklappar i Sverige.

IMG_2725-Vaegen-in-till-stan-1024-.jpg

I stort sett hela Puerto (de la Cruz) ligger på kuperad terräng. Vissa delar är bebyggda medan andra, se rakt fram i gatans förlängning,är

uppodlade med bananer eller grönsaker. Molnbanken som syns uppe i bergen är nästan alltid där och ger upphov till en speciell naturtyp.

IMG_2726-Smyckad-balkong-1024-.jpgIMG_2724-Puertp-Tre-vise-maen-1024-.jpg

Utsmyckningar i  samband med trettondagsfirandet.

IMG_2728-Groen-doerr-krycka-1--2.jpgIMG_2732-Ricin-1024-3.jpgIMG_2733-Blaabaer-1024-.jpg

Till vänster i denna rad ser du en dörr som verkligen åldrats med värdighet. Mina tankar går till porträtt på en mycket gammal inidiankvinnas vackert väderbitna rynkade ansikte.

Vi skulle inte ägna för mycket tid åt svårbestämda växter på grund av den knapphändiga bestämningslitteraturen vi har att tillgå. Den förutsättningen höll fram till första ödetomt. Där var så mycket intressant att titta på att vi stannade en god stund. I mitten blommande ricin (ser inte ut som den som finns i Skånska trädgårdar) samt en samkronbladig växt som visade sig vara mycket vanlig.

IMG_2736-Turistinformation-1--2.jpg

                                                                                                                             Ingen info där inte!

Vi kom in till stán utan karta och turistbyrån var stängd. Vi gjorde ett försök att använda mobiltelefonen. Men det var inte så lyckat. 

Botaniska trädgården sattes som mål och så skulle vi stanna i en Mercado för proviantering. Lite bröd, pålägg, frukt och öl skulle smaka gott. Med en stor portion tur och lite skicklighet lyckades jag orientera mig mot hotellet där vi bodde förra gången 2016. Där fanns den fina affären och där var det bara 200 m till Botaniska trädgården. I skuggan av ett jätteträd plockade vi fram bröd, ost, skinka och dricka. Såg lystna blickar från personer runtom och när termosen kom fram och kaffedoften böjade spridas då kunde de tyska damerna inte hålla tyst.

Det blev ett par timmars systematisk genomgång i trädgården. Den ordning och blomsterprakt som fanns för 4 år sedan fanns inte kvar. Vi saknade exempelvis namnskyltar på många växter.

Entréavgiften på 3 euro betalades och direkt innanför porten kommer den första sevärdheten. Ett större träd helt draperat med Spansk mossa Tillandsia usneoides. Det är bara till utseendet den liknar en mossa som lever av "luft och vatten". Tittar man närmre på en enskild planta så framstår ganska klart en viss likhet med ananasplantorna Bromeliaceae. Tillandsia låter kanske bekant för den som läst om Linnés lärljungar. Eliaz Tillanz var läkare och botaniker, professor vid Kungl. Akademin i Åbo. Skrev första floran över Finland. Släktet är uppkallat efter honom.

Efter en liten bit ytterligare kommer den största attraktionen. Den Jättestora Magnoliafikusen Ficus macrophylla. Den startar som en epifyt i ett annat träd. Efter en längre tids tillväxt tar den över sin värd och stryper den. Som vuxen är magnoliafikusen ett vidlyftigt träd med många stammar. Fikonen sitter i bladvecken och som vanligt sitter blommorna inne i fikonet. Befruktningen står en speciell insekt för.

Spanska mossan hänger som draperier på trädet.

Den är mäktig den här Magnoliafikusen "stryparfikusen".

IMG_2737-Quesneilia-1024.jpgIMG_2743-1024-.jpgIMG_2751-1024-.jpg

   Tre exempel på arter ur familjen ananasväxter, Bromeliaceae.

IMG_2748-Kottepalm-1024--2.jpgIMG_3009-Botan-1024-2.jpgIMG_3010-Botan-Kottepalm-.jpg

  Kottepalmerna är utrotningshotade arter i det vilda. Man ser ofta kottepalmer i hotellträdgårdar.

IMG_2745-Damm-miljoe-1024-.jpgIMG_2746-Dammpapyrus-1024.jpg

​Vid dammen centralt i trädgården har man en plats där ljuset kommer ner utan att hindras av tjocka regnskogsblad. Här får växterna en särskilt lysande grön färg.

IMG_2776-Botan-Calliandra-1024-2.jpgIMG_2782-Botan-Calliandra-1024.jpg

  Detta kan man väl kalla blommande fyrverkeri.

IMG_2765-Botan-Aloe-miljoe--2.jpgIMG_2767-Botan-Miljoe-1024.jpg

Storslagen natur får människan att känna sig liten.

IMG_2766-Botan-Ficus-.jpg

IMG_3040-Puerto-1024-Klaettertraed-.jpg IMG_2790-Botan-Ceiba-1024-.jpgIMG_2788-Klaettertraed-foer-fakirer-1--2.jpg

Klätterträd för fakirer.

IMG_3004-Botan-1024-.jpgIMG_2998-Botan-1024-.jpgIMG_2999-Botan-1024-.jpg

   Banansläktingarnas kvarter.                                                                                        Bananplantornas stammar kan få ett tilltalande mönster.

IMG_3001-Botan-1024-.jpgIMG_3000-Botan-1024-.jpg

  Inne i "bananskogen" silar ljuset in lite här och lite där. Mycket vackert med de stora bladen!

IMG_3012-Botan-Jaca-1024--2.jpgIMG_3014-Botan-Jaca1024-.jpgIMG_3017-Botan-Sparris-1024-.jpg

  Ett par udda växter var Jaca  och sparrissläktingen till höger.

IMG_3003-Botan-Kaffe-1024-.jpg

Efter ett par timmars vandrande bland de hundratals vackra växterna, kändes det nästan nödvändigt

att ta en rast och att få i sig en stärkande kopp kaffe. Här syns gott om kaffebönor på busken.

IMG_3027-Botan-Anthurio-1024.jpg

Den här kallar jag fin blomma i lyxförpackning.

IMG_3021-Botan-Vy-1024-.jpg

Så lämnar vi Botaniska trädgården och går upp på höjden. Där får man en god överblick över staden. In över land ligger Orotavadalen med det utspridda samhället uppöver sluttningen. Byn ser inte ut att ta slut. Mellan samlingar av hus ligger odlingar av diverse grödor, främst bananer. Jag tänker ibland. Vad skall alla dessa bananer användas till?

Själva dalen har uppkommit genom ett stort ras, där mängder av material fördes ut i Atlanten.

IMG_3034-Puerto-1024-Vy-.jpg

Lägg märke till att molnen är på plats där uppe kring 800 - 1000 m.

Vänder man näsan norrut mot havet så ser man Puerto nedanför sina fötter. Här ligger stadens centrum med sina affärer och restauranger. Hotellen ligger tätt. Hotellnäringen har säkert givit arbete och inkomst till många av stadens invånare. Kan det vara så att den ständigt ökande turistströmmen har stagnerat och i och med klimatvarningar kommer att avta. Ett par hotell utan gäster ger en antydan om detta. Dock syns ingen minskning av antalet turister om man en helgdagseftermiddag söker ett matställe på ett någorlunda lugnt ställe. Det är fullt överallt. Avsatsen vi står på ger en god överblick över staden.

IMG_3035-Puerto-1024-.jpg

Här faller blicken genast på de många turisthotellen. Ett par av dessa är emellertid inte bebodda.

IMG_3033-Puerto-1024-Vy.jpg

IMG_3032-Puerto-1024-hus-.jpgIMG_3042-Puerto-1024-Balkonger-.jpg

Vilket myller av hus av alla slag.

Till vänster är ett hus byggt i gammaldags stil. Huset ser mycket välhållet ut exempelvis trappor och balkonger ser autentiska ut.

Användandet av trä med olika typer av sniderier är mycket utbrett på ön.

Bussresor och vandringar under veckan:

La Caldera är ett friluftsområde en bit upp i Orotavadalen. Det får inte någon  större uppmärksamhet i turistinformationen. Kanske vill den bofasta befolkningen ha det för sig själv? Dit kan man emellertid resa med lokalbuss. Från busstationen tar det ca en halv timme restid och då får man en god överblick av Orotava - den utspridda byn med husen längs serpentivägen.

Framme vid busshållplatsen finns även en ganska stor parkeringsplats för bilar. En stor öppen plats omgiven av grillplatser och bastanta bord ger goda möjligheter för picknick. Där äter vi sedan, men nu är det skogen saom lockar.Vi är inne i det som kallas molnskog. Vi har sett molnen hänga över sluttningen när vi tittat uppåt från Puerto. Här på ca 1000 m höjd ligger skogen ofta insvept i dimma (moln). På  högre höjd är det sol och så även på lägre höjd. Det regnar kanske inte så mycket, men det är oftast fuktigt. Här finner man kanarietallen, som kan bli ett ganska kraftigt träd. Detta träd är anpassat till miljön här uppe i den ofta nederbördsfattiga molnskogen. Barren är långa och smala barrens kan vara 20-30 cm. Barrets yta är sådan att fukten samlas på ytan och droppar sedan ner på marken under trädet. Där får både trädets rötter samt busk-och fältskikt nytta av vattnet. Nedbrytningen verkar vara långsam i tallskogen för det ligger ett tjockt lager av förna (barr) på marken. En hel del svampar syns, så det är väl de som står för den huvudsakliga nedbrytningen. Man ser en del buskar och örter, men vi har bara varit i den vilande årstiden för örterna.

Ett annat träd i molnskogen är Trädljungen. Vår svenska ljung är ett ris som sällan når en höjd över 40 cm. Här är det en art inom släktet Erica (samma som vår klockljung) som växer sig flera meter hög. Det känns konstigt att komma in i de ytor som täcks av trädljung. Det blir konstigt ljus här.Ljungens blad är små och det släpps ned mycket ljus. Jag får en känsla av sagoskog.

På ljungens grenar växer lavar av olika slag. De som väcker mest uppseende är de stora ljusa hänglavarna. Träden draperas av gröngulgrå slingor som kan vara över meterlånga. Några är släkt med våra skägglavar för de har både bark och märg. Att gå bland dessa lavbehängda träd ger en upplevelse av att befinna sig någon annan stans på jorden. Jag tänker på matinéfilmens hjälte som kämpar sig fram i tropikernas  fuktiga skog eller Missisippis träskmarker.

IMG_2802-La-Caldera-1024--2.jpg

Kanarietall, träden och kanske vit cistros busken i vägkanten.

IMG_2799-La-Caldera-Vy-.jpgIMG_2797-La-Caldera-Barr-.jpg

Molnen kommer och går.                                                                                                     Barren är långa på den kanariska tallen.

IMG_2805-La-Caldera-Haenglav-1024-.jpgIMG_2814-La-Caldera-molnskog-1024-2.jpgIMG_2831-La-Caldera-Kotte--2.jpg

Vandringar längs kusten.

Längs kusten gick en vandringsled och den såg någorlunda lättgången ut. Man kunde gå ett per hundra meter mot havet så kom man dit. Det var dock inte alldeles enkelt att hitta ändå. Lokalbefolkningen var som tur var hjälpsam och av en dam fick vi instruktion hur vi skulle gå samt tips på sevärdheter längs leden. Många som såg på oss att vi var "vilsna" turister gav sig tid att hjälpa till utom......turistbyrån. Där var vi inne en av dagarna och två personal gav ingen notis om vår närvaro. En man satt och skrev något i datorn. Han såg så upptagen ut att vi flyttade till en annan disk. Damen där höll på med en annan kund och när hon var klar med denna försökte vi påkalla uppmärksamhet vilket fick även henne att bli väldigt upptagen vid datorn. Vi har aldrig varit med om något sådant förut.

Vi hade bestämt att gå västerut första dagen och österut någon kommande dag. Det går ju inte så snabbt för oss när vi kommer ut i grönskan. Där fanns Gängel ett par olika arter,björnbär, hundraårsagave som blommade och det vackra gräset skäggräs bland mycket annat.

När vi tittade ner mot vattnet såg vi en vacker ruin och en av våra lokala guider hade berättat om spanjorernas ankomst och att detta var en av de första byggnaderna som uppfördes för att skydda hamnen (Puerto) för sjörövare. Nu står den här som ett kulturminne som tyvärr minskat i värde på grund av klotter.

IMG_2840-Kuststigen-Faestning-.jpgIMG_2837-Kuststigen-Gaengel-1024-.jpgIMG_2843-Kuststigen-Sedum-1024.jpg

IMG_2844-Kuststigen-Skaeggraes-1024.jpg

Stigen gick vidare genom en mycket liten by med några gamla bondgårdar omgivna av åkrar. Här var stigen stensatt, vilket den för övrigt var längs största delen. Efter ett tag kom vi till utkanten på en större by med helt moderna villor. Här fanns en flodfåra som var uttorkad. Dessa raviner kan vara farliga att gå ned i om det regnat mycket i bergen. Regnet kan ge upphov till en plötsligt kommande störtflod. Det blev till att gå ganska långt utför, men benet hängde med tack vare kryckan. Andra sidan om ravinen kom vi in i ett busklandskap som var vackert att gå i. Där mankom upp på lite torrare mark blev buskarna lägre och det man fick fina vyer över kusten med dess branta stränder och små byar mellan bananodlingarna.

IMG_2847-Kuststigen-Vy-1024-2.jpgIMG_2851-Kuststigen-Vy-1024.jpg

IMG_2852-Ruinen-1--2.jpg

IMG_2855-Kuststigen-Eccium-1024.jpgIMG_2859-Kuststigen-Euphorbia-1024.jpgIMG_2861-Vy-1024-.jpg

Bussresan med Vingresor till Teide.

Det var tidig avfärd denna morgon. Vi fick beställa lunchpaket att äta till frukost, för vi gav oss iväg innan restaurangen öppnat. Vädret var lovande och efter en del snurrande mellan hotellen var alla anmälda deltagare inne i bussen. Vi körde serpentinvägen genom Orotava. Det var mycket att se med hus och odlingar. Så kom vi upp i molnskogen och där var kanariska tallar samt trädljung längs vägen. Lite högre upp på ett ställe med fin utsikt stannade vi till för en fotopaus. Det var vackert morgonljus ochi stort sett stilla.

IMG_2881-Tejde-1024--2.jpgIMG_2883-Tejde-1024.jpg

Den fortsatta färden gick först genom en gles skog som sedan övergick i buskmark. Nu var vi högt uppe men långt ifrån framme. Vi var framme i en jättestor kaldera. Inne i sänkan fanns stlnade lavaströmmar av olika färg. Bussen jobbade på uppåt på en väg som bitvis var smal. Så plötsligt så man vulkankäglan alldeles nära.Vi såg också linbanan som transporterade turisterna de sista ca 600 meterna upp till toppen. Det blev avsittning från bussen medan reseledarna kollade om linbanan kunde gå idag. Det blåste kuling och vinden var dessutom kall. Luftens temperatur var bara ett par grader över noll. Vi informerades om att linbanan inte kunde köras under rådande förhållanden, så vi fick en halvtimme att se oss omkring.

Det var här jag mötte den stora "blåelden". Den var inte i full blom men den var nästan lika ståtlig ändå. Vissa plantor över metern höga. Nu var den överblommad, men oj vad ståtlig den var i motljus. Övrig växtlighet verkade domineras av buskformiga törelväxter. Det lilla stoppet vid linbanestationen gav en föraning om vad som skulle kunna ses någon annan stans i närheten.

IMG_2886-Tejde-Eccium-1024--2.jpgIMG_2896-Tejde-Eccium-1024.jpgIMG_2900-Tejde-Eccium-1024.jpg

IMG_2891-Tejde-Eccium-1024.jpgIMG_2889-Tejde-Eccium-1024.jpgIMG_2901-Tejde-Eccium-1024.jpg

Bussen körde oss några kilometer och sedan stannade vi vid ett område där de varit mycket vulkanisk aktivitet för miljoner år sedan. Här var rester från kratrar med mineraler av olika färg. Väldiga lavafloder hade runnit fram och mycket annat geologiskt intressant och vackert. Vi fick drygt en timme på oss att titta på denna sevärda naturtyp. Vi var inte den enda busslasten på platsen. Dä var åtminstone åtta ytterligare turistbussar. Här fanns mycket att fotografera.

IMG_2906-Tejde-Raukar-lava-1024--2.jpg

Teide sedd från söder. Lägg märke till snöfälten. Titta även på de stelnade lavaflödenafrån toppen och ned åt vänster i bilden.

IMG_2910-Raukar-lava-1024-.jpgIMG_2909-Tejde-Lavafloede-1024-.jpgIMG_2910-Raukar-lava-1024--2.jpg

IMG_2925-Tejde-Eva-Raukar-1024-.jpgIMG_2916-Tejde-Raukar-1024-.jpg

                           Eva lapar sol i lä. Vinden är isande kall.

IMG_2924-Raukar-lava-1024-.jpg

IMG_2933-Tejde-Raukar-1024-.jpg

                                                            Lavaflöden på närmre håll.

IMG_2931-Tejde-Eccium-1024-1.jpgIMG_2928-Tejde-Eccium-1024-.jpgIMG_2929-Tejde-Eccium-1024-.jpg

Efter höghöjdsbesöket skulle vi sedan ner till havsnivå igen. Det blev en nästan svindlande färd på serpentinvägar. Ungefär halvvägs ner dök vi in i molnen. Det var en rejäl dimma vi kom in i. Det blev några vackra vyer när dimman slutligen höll på att försvinna framför bussen. Vi var på väg till La Laguna, den gamla huvudstaden på ön. Under en stadstur förevisades vi några sevärda platser och byggnader. Dessutom besöktes saluhallen, som var en synnerligen välsorterad "handelsbod". Sedan återstod barahemfärden till "Puerto" och avlämning vid respektive hotell. Eftersom vi var först på så blev vi sist av, men det gjorde inget för vi fick en trivsam rundtur i centrum. Då var frågan. Gav höghöjdsvistelsen någon bättre syreupptagning? Nja, Inget märkbart.

IMG_2947-Dimma-1024--2.jpgIMG_2943-Vaexthus-1024.jpg

                      På väg in i dimman.                                                                              Vi kommer under molnet och ser odlingar so m sker under plast.

IMG_2954-La-Laguna-rundturl-1024-.jpgIMG_2955-La-Laguna-rundturl-1024.jpgIMG_2959-La-Laguna-rundturl-1024.jpg

  Varför är dörren så hög?                           Parkerings bekymmer?                                                  Även i ett världsarv kan buset måla sina "Taggar".

IMG_2961-La-Laguna-rundturl-1024.jpg

Att få i en vacker lugn miljö sitta med en vän och njuta en kopp kaffe.

IMG_2948-La-Laguna-Saluhall-1024-.jpgIMG_2950-La-Laguna-Saluhall-1024--2.jpgIMG_2951-La-Laguna-Saluhall-1024-.jpg

Saluhallen.

Det var inte bara i Botaniska trädgården som det fanns växter att se. Det var emellertid inte någon fotoresa så det blev ganska lite bilder på detta. Här kommer ett par som ändå fastnade på minneskortet.

IMG_2876-Stad-1024--2.jpg

Byn Orotava sedd från hotellet.

IMG_3086-Puerto-1024-Orotava-.jpgIMG_3088-Doerrar-Orotava--2.jpg

IMG_3090-Puerto-1024-Orotava-.jpgIMG_3089-Puerto-1024-Orotava--2.jpgIMG_3089-Puerto-1024-Orotava--3.jpg

Vackra mönster på palmer med mera.

Så kom sista dagen. Vi packade och åt frukost innan det var dax att hoppa på transferbussen. Vi var först som vanligt. sedan blev det rundtur till övriga hotell som hade hemresenärer. Det blev nästan full buss. En del, som hade önskat sig sol och värme var besvikna. Medan vi som hade rört oss mer var nöjda. På flygplatsen gick allt bra och flygresan var behaglig. Vi hade medvind, så ankomsten till Sturup var tidigare än beräknat.

Bilen stod på parkeringen och startade på kommando. En stund efter midnatt kom vi hem. Tog lite "nattamad" innan vi kröp ner under dynorna.

Slut.