Nivaa-2-D69-2.jpg

Slåtterblomma

IMG_8484-Ljungdalen-Slaatterblomma-1920-2.jpg

Slåtterblomman är en flerårig växt. På blomstjälken sitter ett oskaftat blad och en blomma i toppen. Blomman är en aning märklig. Det är inget man kanske lägger märke till vid ett flyktigt påseende, men tittar man närmre så ser man lite ovanliga bildningar. Den femtaliga blomman har staminodier med nektar, fem ståndare som ganska snart faller av samt fruktämne med märke i mitten.

På Åraslövs mosse finns en population slåtterblomma. Vi har räknat där vid något tillfälle, men blomningen samman-faller oftast med när slåttern sker i kärret.

Antalet blommande stjälkar överstiger emellertid 400 med råge.

Jag har en känsla av att slåtterblomman är vanligare norrut i landet än här nere i söder. Det är på fuktiga ställen man hittar den. Söderut är den kalkkrävande vilket inte verkar vara fallet i norr.

I Kärret på Åraslövs mosse har slåtter skett i augusti. Anledningen till slåttern är bekämpning av bladvassen som breder ut sig över kärret. I mitten av 2010-talet kunde antalet blommande stjälkar överstiga 400. I år 2020 var antalet blommande stjälkar 2! Det är möjligt att populationens fortlevnad är i fara om inget görs för att ändra tidpunkt för slåttern inom det område där slåtterblomman växer. Länsstyrelsens naturvårdsenhet är kontaktad och är medvetna om problemet. Ändrad tidpunkt för slåttern till nästa år är utlovad.

IMG_9589-Slaatterblomma1024.jpg

Här ser du 50 % av populationen slåtterblomma i kärret på Åraslövs mosse.

Databas 18 Växter 18

Tillbaka till:

Startsida 18 Resor Bloggen Databas 18 Veckans bild Äldre notiser Evas Hemslöjd

Utgivare: Ole Tryggeson

Kontaktuppgifter:

Tel: 0451-12479

e-post: evolt@telia.com

Alla bilder © Ole Tryggeson