Nivaa-2-D69-2.jpg

Rödstjärt

IMG_1417-Pilfink.JPGIMG_1414-copy-3.jpg

Här ser du en fågel som trivs i våra trädgårdar. Rödstjärten (Phoenicurus phoenicurus) på bilden har sin favoritjaktmark i min trädgård. Den sitter på en stolpe, som den delar med en svartvit flugsnappare, och spanar efter byte. Jag är helt nöjd med det arbete de gör för att hålla efter trädgårdens insekter. Det är ju ändå så att en del av insekterna äter upp sådant som jag vill ha kvar. Visst är han vacker! Hans sång är lätt att känna igen när man väl lärt sig hur han låter.

Honan är mer tillbakadragen och märks inte så mycket, men när det har kommit ungar i boet då hjälps de åt med att mata de snabbt växande unga. Det blir kanske så att en andra kull läggs efter att den första flyttat hemifrån.

IMG_1388-Roedstjaert-unge.JPG

Den här ungen har nyss lämnat boet. Den får fortfarande mat av föräldrarna, men snart har den lärt sig attt själv finna det som är gott och närande. Det är ett måste för att kunna klara flytten till vinterkvarteren i Afrika.

Rödstjärten är en fågelart som har ökat i Skåne. Här finns ca 7000 par. Norrut i landet är den också vanlig. Man räknar med att det finns ca 900 000 par i landet.

Databas 18 Fåglar 18

Tillbaka till:

Startsida 18 Bloggen Resor Databas 18 Veckans bild Äldre notiser Evas Hemslöjd

Utgivare: Ole Tryggeson

Kontaktuppgifter:

Tel: 0451-12479

e-post: evolt@telia.com

Alla bilder © Ole Tryggeson