Nivaa-2-D69-2.jpg

Orkidéer

IMG_6235-Aarasloevs-mosse-Vaxnycklar-842.jpgIMG_1832-Nattviol-vanlig.JPG11640-Guckusko-copy-1024.jpgIMG_0230-Goeknycklar-1024.jpg

       Vaxnycklar                             Vanlig nattviol                                 Guckusko                               Göknycklar

Orkidéerna är en spännande växtfamilj. Många, särskilt tropiska arter, har stora vackert formade blommor. Andra arter har en spännande fortplantningsbiologi. Orkidéernas frön är mycket små. Det ser du i vaniljglassens små svarta prickar. Våra svenska orkidéer är marklevande, men kommer man ner i de tropiska regnskogarna så finner man dem uppe i trädkronornas klykor. De lever som epifyter. De tar upp vatten med sina långa luftrötter och den kompost som samlas i klykorna ger mineralnäring. Våra orkidéer är beroende av en svamppartner. När det lilla fröet gror, så måste det ha hjälp av en svamp den första tiden. Fröet har ju inte någon näringsreserv med såsom t. ex. vete och råg. Några arter har gått så långt att de helt saknar klorofyll. De är då beroende av sin svamppartner hela livet. Det är arter som nästrot, korallrot och skogsfru.

Många av orkidéarterna har gått tillbaka under de senaste 50 åren som jag kan överblicka. När jag var liten kunde jag gå på strandängarna vid Krogstorp och plocka "Herrens händer" som min mor kallade dem. Hon sade att de var giftiga och att jag inte skulle plocka dem. Nu vet jag att det var Sankt Pers nycklar som växte där i mängd. När jag går i samma område nu växer de mera sparsamt. Just Sankt Pers nycklar har gått tillbaka eller rent av försvunnit på flera lokaler kring Hässleholm där jag numera botaniserar. Observera att nuförtiden är alla orkidéer fridlysta och får inte plockas.

En art som det finns mycket av och som jag misstänker att ha ökat på senare år är grönvit nattviol. Den blommar vid midsommartid och kan ses i hundratals exemplar både längs motionsslingan mellan Ljungdala-Stoby och på de öppna ängarna mellan villakvarteren på Ljungdalaområdet.

Jag har delvis hämtat uppgifter från Kristian Gärdsborn och Kjell-Arne Olsson: Orkidéer i Skåne.

Databas 18 Växter 18

Tillbaka till:

Startsida 18 Resor Bloggen Databas 18 Veckans bild Äldre notiser Evas Hemslöjd

Utgivare: Ole Tryggeson

Kontaktuppgifter:

Tel: 0451-12479

e-post: evolt@telia.com

Alla bilder © Ole Tryggeson