Nivaa-2-D69-2.jpg

Nunneörter

IMG_1190-Smaanunneoert.JPGFörst ut på denna sidan är smånunneörten. Den finns främst i lundar och ädellövskogar och är ganska vanlig. Den är dock svår att få syn på. Litenheten, 5-10 cm, och utan starka färger gör att den smälter in bland allt det andra gröna i lövskogarnas våraspekt. Blomningstiden är ganska kortvarig och frökapseln som växer ut är av ungefär samma färg som omgivningen.

IMG_1187-Smaanunneoert.JPG8529-Smaanunneoert-copy.jpg

IMG_1597-Haalnunneoert.JPG

10523-Haalnunneoert-copy.jpgHålnunneörten kallas också Skånsk nunneört. Den är betydligt mycket större, 10-30 cm än släktingen ovan.

Jag vet inte hur många gånger jag mött folk i Snärjet i Lommarp, som säger att de sett så många orkidéer där. Det har då rört sig om hålnunneört som för ett otränat öga liknar en orkidé. Tittar man på blomman så ser man att den har en byggnad snarlik jordröken och den räknas till familjen jordröksväxter.

Intressant med hålnunneörten är att den förekommer i två färgformer. Den vanligaste är purpurfärgad men så finns det en hel del vita blommor också. Jag har inte räknat fördelningen men uppskattar andelen vita till 30-40%.

I Snärjet finns en källa vars vatten sprider sig över sluttningen nedanför. Där trivs hålnunneörten särskilt väl. I ett skogsområde i närheten rinner en bäck ner i en dolin och försvinner i ett slukhål. Även här har hålnunneörten hittat en gynnsam miljö. Bägge dessa lokaler ligger där kalken vid Ignaberga går i dagen, vilket tyder på att kalken har en positiv inverkan för växten.

10526-Haalnunneoert.JPGIMG_1182-Haalnunneoert.JPG

En dolin är en fördjupning i marken. Fördjupningen har uppstått genom att en hålighet har rasat ner.

Databas 18 Växter 18

Tillbaka till:

Startsida 18 Resor Bloggen Databas 18 Veckans bild Äldre notiser Evas Hemslöjd

Utgivare: Ole Tryggeson

Kontaktuppgifter:

Tel: 0451-12479

e-post: [email protected]

Alla bilder © Ole Tryggeson