Nivaa-2-D69-2.jpg

Notblomster

IMG_2526-Notblomster-Skaanes-Vaersjoe1080.jpgIMG_2537-Notblomster-Skaanes-Vaersjoe1080.jpgIMG_2530-Notblomster-Skaanes-Vaersjoe1080.jpg

Notblomstret är en av mina favoritblommor. Inte för att den är spektakulär på något sätt. Nej, både växtplatsen och hela uppenbarelsen med de raka stänglarna och de hängande blommorna ger ett intryck av "stil". Växtplatsen är en näringsfattig klarvattensjö. Sjön skall helst inte vara försurad och så skall det vara sand eller grus på bottnen. Den ställer krav på miljön och därför kan man inte räkna den som särskilt vanlig.

Blomningen infaller i juli - september. Bladrosetten sitter normalt några dm under vatten, men torrår som det varit flera i följd nu så har många bladrosetter stått på land. Bladen är köttiga och med två luftkanaler. Luftkanalerna behövs under vatten, men de senaste somrarna tror jag att de inte varit till någon hjälp. Stjälkbladen är så små att man knappt lägger märke till demBlommorna sitter ensidigt på stjälken, hängande. Blomfärgen är i allmänhet blekblå, men iblan ser jag dem mer som vita.

IMG_2536-Notblomster-Skaanes-Vaersjoe1080.jpg

Spegelblankt vatten i Skånes Värsjö. Se så vackert notblomstren spegar sig i vattenytan.

IMG_2156-Notblomster--2.jpgIMG_2154-Notblomster--2.jpg

Skeingesjön augusti 2019. Notblomstrets bladrosetter på land. blommor nästan vita.

Databas 18 Växter 18

Startsida 18 Resor Bloggen Databas 18 Veckans bild Äldre notiser Evas Hemslöjd