Nivaa-2-D69-2.jpg

Näktergal

IMG_1310-Naektergal-800-2.jpg

Det är inte särskilt ofta man får se näktergalen sitta så öppet som på bilden. Det är i de täta snåren - helst i närheten av vatten- som de håller till. Näktergalarna blev färre i slutet av 1900-talet. För 30 år sedan kunde jag höra sången där jag bor. Det händer inte numera. På 2000-talet har minskningen avtagit, så det är inte någon risk att den går mot att bli sällsynt i Skåne. Vid räkningen 2008 bedömdes att 12000 par häckade i landskapet.

Näktergalens sång är alldeles speciell. Står man nära busken som den sitter i är vissa ljud nästan öronbedövande. Den varierade sången hörs på flera hundra meters håll. Tiden när näktergalhannen sjunger- från de sista dagarna i april till slutet av juni- kan vara en pina för dem som bor nära några näktergalsrevir. Hannen sjunger från sen natt 3-4 tiden till långt ut på kvällen. Då gäller det att gilla sången, om inte så uppstår sömnbrist. Kanske tar han några pauser mitt på dagen.

I syd- och västeuropa finns en annan art som heter Sydnäktergal. Denna art har sin norra utbredningsgräns i norra Polen och norra Tyskland. Den är en sällsynt gäst i Sverige. Det är sydnäktergalen som är den "riktiga" näktergalen. När man läser om näktergalens sång i poesi från södra Europa så är det denna arten man menar.

Databas 18 Fåglar 18

Tillbaka till:

Startsida 18 Bloggen Resor Databas 18 Veckans bild Äldre notiser Evas Hemslöjd

Utgivare: Ole Tryggeson

Kontaktuppgifter:

Tel: 0451-12479

e-post: evolt@telia.com

Alla bilder © Ole Tryggeson