Nivaa-2-D69-2.jpg

Lungört

IMG_0544-Lungoert-kopia-512-2-2.jpg

Lungörten består av flera svenska arter. Tre ursprungligt vilda arter och fyra förvildade. Den vanliga lungörten Pulmonaria obscura är vanlig på mullrik halvskuggig mark i lundar. Den hör till familjen strävbladiga växter. Det innebär att den har strävt håriga blad. Det är mest de blad som kommer i slutet av blomningen. De bladen liknar loberna på en lunga.

Förr tittade man på växter när man var ute efter medicin mot sjukdomar och eftersom växten i detta fallet liknade en lunglob, så försökte man tillverka medicin mot lungsjukdomar. Detta kallades för signaturläran och det var en mindre lyckad väg att behandla sjukdomar.

Blommorna är hos den vanliga lungörten först röda, sedan övergår färgen efter hand till blå. Det är precis samma färgomslag som man har hos lackmus, när det går från sur reaktion till basisk.

Familjen strävbladiga tillhör ju gruppen samkronbladiga växter. Det är lätt att studera den samkronbladiga växtens blomma hos lungörten. Den har en tydlig pip, som splittrar upp sig i fem kronblad.

IMG_1600-Lungoert-kopia-512-3.jpg

Databas 18 Växter 18

Tillbaka till:

Startsida 18 Resor Bloggen Databas 18 Veckans bild Äldre notiser Evas Hemslöjd

Utgivare: Ole Tryggeson

Kontaktuppgifter:

Tel: 0451-12479

e-post: evolt@telia.com

Alla bilder © Ole Tryggeson