Nivaa-2-D69-2.jpg

Trastar

Taltrast

IMG_3308-kopia-Taltrast-800-2.jpg

Koltasten må ha den vackraste sången, men när jag hör taltrasten första gången för året då stannar jag upp och lyssnar. Taltrasten är en flyttfågel som tillbringar vintern i västra och södra Europa. Han sitter oftast i en trädtopp och sången låter "bestämd". Han tar ofta om vissa strofer eller läten 2-3 gånger (kalkerpapper i halsen). Han är också en god härmare, så man kan känna igen ljud eller strofer från andra fåglars sång.

Det förekommer flera trastarter som har fläckiga bröst som taltrasten. Det kan vara svårt att skilja dem åt.

Taltrasten är den vanligaste av dessa.

Fläckarna på bröstet har spetsen uppåt till skillnad mot björktrasten.

Rödvingetrasten är mindre än taltrasten och så syns den rödbruna färgen på sidorna och under vingarna vid flykt.

Dubbeltrasten är svårare att skilja från taltrasten. Den är större, men det måste man vara vältränad för att kunna bedömma. Säkrare är att lära sig känna igen dubbeltrastens läte, som liknar koltrastens.

Koltrast

IMG_5168-Koltrast-1024.jpgIMG_4079-Koltrast-Hanne-800-2.jpg

                                                                 Koltrasten i sin naturliga miljö - ute i skogen.                                                                      Här har han tagit plats på sin scen - min TV-antenn.

Det är skönt att vakna på morgonen och höra koltrastens sång från hustaket. Koltrasten var för 100 år sedan en utpräglad skogsfågel. Under det senaste seklet har den anpassat sig till ett liv nära människorna. Trots att faror som trafik, katter m. m. skördar många offer, så har tydligen fördelarna med livet nära människan övervägt nackdelarna.

De skogslevande koltrastarna har behållit sin ursprungliga skygghet. De som lever i nära kontakt med människan visar däremot mindre rädsla för oss.

En av våra koltrastar på tomten har under ett par år velat bygga på en plåt vid ena väggen. Tyvärr är lutningen så stor att redan innan bygget kommit särskilt långt så har det rasat. En plattform som jag byggt på ett annat ställe har inte accepterats som boplats - trots att det är under tak. Vi får se vad som händer nästa år.

Koltrastsången är uppskattad av människor i hela vårt land. Vid en omröstning vann koltrasten 

första pris i sång. Det är bara i övre Norrland som den saknas. I södra Sverige är koltrasten en stannfågel som gärna håller till i anslutning till fågelmatningen.

IMG_1389-kopia-Koltrast.jpgIMG_0727-Koltrast-800.jpg

                                                    Koltrasthonan burrar upp sig en kall vinterdag.                                    När solen steker som mest, passar koltrasten på att solbada för att bli av med parasiter.

Databas 18 Fåglar 18

Tillbaka till:

Startsida 18 Bloggen Resor Databas 18 Veckans bild Äldre notiser Evas Hemslöjd

Utgivare: Ole Tryggeson

Kontaktuppgifter:

Tel: 0451-12479

e-post: evolt@telia.com

Alla bilder © Ole Tryggeson