Nivaa-2-D69-2.jpg

Kattuggla

IMG_2115-kopia-2-2.jpg

Kattugglan Strix aluco är vår näst vanligaste uggla. Det är bara pärlugglan som är vanligare, men den håller till i de stora skogarna, så den är mindre känd. Kattugglan lever närmre oss människor. Den häckar i ihåliga lövträd eller i t. ex. gamla lador. När man talar om ugglornas hoande eller vill skapa en spöklik stämning i en film så används ofta kattugglans hoande. Jag hör det ibland när jag är ute och går på min motionsrunda. Någon gång kan man även höra honans "klä-vitt".

Kattugglan jagar på natten. Hur kan den lyckas fånga byten i mörkret? Den har ett par anpassningar som är nyttiga i detta sammanhanget. Ögonen är stora och riktade framåt, precis som våra. Det betyder att de har stereoseende och kan därmed bedömma avstånd. Öronöppningarna sitter dolda under fjäderdräkten. De sitter asymmetriskt och denna asymmetri gör att de kan bestämma ljudets riktning.

Fjädrarna ger en nästan ljudlös flykt. Man blir helt förbluffad varje gång man kommer nära en flygande uggla. Den ljudlösa flykten ger ett överraskningsmoment i samband med jakten.

Det är främst sorkar och möss som är bytesdjur, men även grodor och insekter står på menyn. Man kan se detta om man undersöker de spybollar med osmältbara delar som stöts upp.

Häckningen påbörjas tidigt på året. I Mars-April lägger honan äggen. Ruvningen påbörjas direkt när första ägget är lagt. Det får ju till följd att kläckningen inte blir samtidig. Ungarna kläcks i den ordning som äggen lades. År där bytestillgången inte är så stor är det inte lätt att vara minsting i kullen. Det blir ingen mat över och risken att bli uppäten av syskonen är överhängande.

Jag såg en kattuggla på ett bestämt ställe tisdag 13/3. Den satt på samma ställe där den satt förra året ( se bild ). Det är säkert hannen som sitter där. Honan ligger i boet och ruvar de första äggen. Dagtid sitter ugglorna stilla och gör så lite väsen av sig som möjligt. Kråkor kan vara aggessiva mot ugglor. På tal om aggressivitet, så kan kattuggan visa aggessivt beteende mot människor. När ungarna har blivit stora, men inte flygga, så lämnar de boet. De kan då hamna på marken. En sådan uggleunge skall man inte gå nära. Föräldrarna sitter i närheten och kan gå till anfall.

Databas 18 Fåglar 18

Tillbaka till:

Startsida 18 Bloggen Resor Databas 18 Veckans bild Äldre notiser Evas Hemslöjd

Utgivare: Ole Tryggeson

Kontaktuppgifter:

Tel: 0451-12479

e-post: [email protected]

Alla bilder © Ole Tryggeson