Nivaa-2-D69-2.jpg

Jätteloka

IMG_6708-Jaetteloka.JPG

Jättelokan är storväxt och kan bilda stora, täta bestånd. Den är spridd upp till södra Norrland med smärre förekomster längs norrlandskusten upp till Luleå. Den är stor med en höjd på upp till 3 m. 2 -flerårig. Stjälken av en underarms tjocklek (5 - 10 cm). De nedre bladen kan vara meterlånga och lika breda. Stjälken är ofta rödpigmenterad i nedre delen. Blomflocken kan vara upp till en halv meter i diameter.

Jättelokan kommer från västra Kaukasus. Införd som trädgårdsväxt och visst kan kan man tycka om den stora ståtliga flockblommiga växten. Den gör sig också som torkad vinterståndare, men...... Den har blivit listad i EU:s förteckning över invasiva främmande arter. Det innebär att det är förbjudet att importera, sälja, odla, transportera, använda, byta och sätta ut den i naturen. Varför är det så?

Jättelokan kväver i stort sett all naturlig vegetation där den bildar slutna bestånd. Bara en liten del av ljuset kommer ner till marken. Den sprider sig mycket och lätt. Spridningen sker med frön. Numera ser man bestånd vid vattendrag. Det är så att fröna kan förflyttas med vattnet och landa på nya lämpliga ställen. Sedan har vi den gamla "skrönan" om bilisten som tog ett vackert exemplar med mogna frön på bilens takräcke. Körde de tre milen hem. Fröna var spridda längs hemvägen och med ojämna mellanrum kom små jättelokor upp året efter. Så tror jag inte det är nu, men frön kan fastna i bildäck, skosulor m.m. och på så sätt spridas.

Jättelokan innehåller ämnen som är giftiga. Växtsaften innehåller ämnen som om de kommer på huden kan bilda blåsor. Hudskadorna uppträder när huden utsätts för solljus och kan i värsta fall innebära att den skadade huden kommer att vara känslig för solstrålning även framöver.

Bekämpning kan bedrivas på många sätt. Eftersom att växten normalt är 2-årig så kan man se till att den inte bildar frön. Då uttunnas fröreserven efter hand och efter ett antal år är den borta. Man kan kapa rötterna eller gräva upp levande material (får göras flera gånger/säsong). Även här tröttas fröbanken ut. Man kan slå med lie och se till att växten uppnår mognad och frösättning. Det rekommenderas att man använder skyddskläder och skyddsglasögon vid bekämpning av växten.

IMG_6714-Jaetteloka.JPGIMG_6712-Jaetteloka.JPGIMG_6713-Jaetteloka.JPG

IMG_6718-Jaetteloka.JPGIMG_6708-Jaetteloka-2.JPG

Databas 18 Växter 18

Tillbaka till:

Startsida 18 Resor Bloggen Databas 18 Veckans bild Äldre notiser Evas Hemslöjd

Utgivare: Ole Tryggeson

Kontaktuppgifter:

Tel: 0451-12479

e-post: evolt@telia.com

Alla bilder © Ole Tryggeson