Nivaa-2-D69-2.jpg

Hassel

IMG_1443-2.JPG

                                                               Riklig blomning 2009.

När jag tänker på hassel, så ser jag julens hasselnötter för mig. Framåt hösten när hasselnötterna började mogna, så cyklade vi till "lyckorna" och plockade nötter som sedan skulle fram till jul. Det var i mina morföräldrars by. Plockning av hasselnötter innefattas inte av allemansrätten, vilket innebär att man skall ha markägarens tillstånd för att plocka. De plockade nötterna fick sedan ligga torrt i 1-2 veckor, innan det var tid för att "fnasa" nötterna. Det innebar att man tog bort hyllet runt nötterna. Sedan var det bara att försöka hejda sig i ätandet, för det var de färska nötterna som i mitt tycke var de godaste.

Hasseln Corylus avellana växer mest som en buske med många stammar. Hassel i trädform är ganska sällsynt. Den växer på mullrik jord i södra Sverige. Hasseln är en typisk växt för lövängarna i sydöstra Sverige.

Blomningen är tidig. Milda vintrar kan man se blommande hassel så tidigt som i januari. Pollenallergiker kan känna av när hasseln börjar blomma. Det är inte så ovanligt att man reagerar mot hasselpollen. Vissa år är blomningen särskilt riklig. 2009 var ett sådant år. Då dignade buskarna av hanhängen, som spred en sky av pollen om man stötte till dem. Honblommorna är ganska oansenliga, men tittar man närmre på dem, så ser man några vackert röda märken som sticker ut.

Bladen kan vara ganska stora, inte alls olika skogsalmens. När jag var yngre lärde jag mig att känna skillnaden mellan de två arternas blad. Hasseln blad är mjukludna. Detta känner man om man stryker dem mot kinden. De kallas för "mormors haka".

Skogsalmens blad är däremot strävt ludna. De kallas följaktligen för "morfars haka".  Det kanske inte gäller numera när rakapparaten gör att skäggstubben inte hinner växa ut på morfar.

Ställen som domineras av hasselbuskage kallas hässlen. Vår stad Hässleholm är alltså ett ställe där hasseln på något sätt varit tongivande.

IMG_1458-Hasselblom-hanhon-3.JPGIMG_2906-Hassel-blad-2.JPG

                                                    Honblomma i centrum.                                                            "Mormors haka".

Databas 18 Växter 18

Tillbaka till:

Startsida 18 Resor Bloggen Databas 18 Veckans bild Äldre notiser Evas Hemslöjd

Utgivare: Ole Tryggeson

Kontaktuppgifter:

Tel: 0451-12479

e-post: evolt@telia.com

Alla bilder © Ole Tryggeson