Nivaa-2-D69-2.jpg

Gravand

IMG_0739-Gravand.JPG

IMG_0860-kopia-2.jpg

Gravanden (Tadorna tadorna) är en ganska stor and. Vingspannet är 100-120 cm. Bilden ovan visar ett par, som besöker en grund vattensamling. Gravanden lever på de smådjur som det finns gott om i de här små pölarna. De filtrerar vattnet för att få fram djuren.

Jag tycker att gravanden är en vacker fågel. Den vita buken/bröstet delas av ett brunt fält tvärs över bröstet. Huvudet är mörkgrönt och så lyser den knall röda näbben, som på hannen förstoras av en knöl i pannan.

Gravanden har fått sitt namn av att den gräver ett hål i marken eller hittar en hålighet, stor nog, någon annan- stans. Den vill ha tak över huvudet när den ruvar. Det hos gravänderna som hos t. ex. sångsvanarna att när de väl bildat ett par, så håller de ihop livet ut. Förekomsten är främst längs kusterna, men man kan se gravänder även i inlandet. Ett par år var det häckande gravand i Magle våtmark.

De nykläckta ungarna vallas ner till vattnet, där maten finns. Likt många andra änder, så matas inte ungarna. Föräldrarna för bara ungarna dit maten finns, sedan får de samla den själv.

Vintern tillbringar gravänderna vid Nordsjöns stränder. Där är det isfritt och gott om mat på det tidvattensköljda marsklandet. Tidigt på våren anländer de till häckningsområdena. På bilden nedan ser du gravänder som går på strandängarna i Kristianstads vattenrike vid Pulken. Det är inte bara tranor som attraheras av markerna däromkring.

IMG_1437-Trana-gravand-Pulken.JPG

Databas 18 Fåglar 18

Tillbaka till:

Startsida 18 Bloggen Resor Databas 18 Veckans bild Äldre notiser Evas Hemslöjd

Utgivare: Ole Tryggeson

Kontaktuppgifter:

Tel: 0451-12479

e-post: evolt@telia.com

Alla bilder © Ole Tryggeson