Nivaa-2-D69-2.jpg

Grå häger

IMG_0331-copy-kopia-3.jpg

Grå häger eller bara häger som man kallar den i dagligt tal. (De andra arterna av häger häckar inte i Sverige, men de kommer på besök då och då). Du träffar på häger i södra Sverige upp till norrlandsgränsen. Det är stora fåglar som tar huvuddelen av sin föda från vattnet och då huvudsakligen fisk. En häger som den på bilden står och väntar på sitt byte. De är mästare på att stå blick stilla långa stunder, men kommer ett byte i närheten, så är attacken blixtsnabb och träffsäkerheten verkar vara mycket god.

När hägern står och fiskar, så står den oftast ensam. Det är en bra bit till nästa häger. När det gäller häckning, så är det annorlunda. Hägern är kolonihäckare och de häckar i höga träd. Det kan vara en bra bit från vatten som hägerkolonin etableras.

På vintern när sjöar och vattendrag fryser igen flyttar hägrarna ut till kusten. Milda vintrar kan fåglarna stanna kvar. Ett ställe vid Hässleholm där man kan se häger på vintern är vid Tormestorpsåns sista sträcka ut mot Finjasjön. På fälten söder om Björkvikens badplats brukar 20- 30 fåglar hålla till även när sjön ligger islagd. Fåglarna kan troligen finna lite mat i ån. För övrigt sitter de och sparar energi så gott de kan. Tre av fåglarna på bilden nedan gömmer sina huvuden under vingen. Bilden är tagen den 3/2 2012.

IMG_3682-kopia.jpg

Databas 18 Fåglar 18

Tillbaka till:

Startsida 18 Bloggen Resor Databas 18 Veckans bild Äldre notiser Evas Hemslöjd

Utgivare: Ole Tryggeson

Kontaktuppgifter:

Tel: 0451-12479

e-post: evolt@telia.com

Alla bilder © Ole Tryggeson