Nivaa-2-D69-2.jpg

Ärlor

Sädesärla

IMG_2718-kopia-Saedesaerla-1024-3.jpg

Sädesärlan Motacilla alba är alltid välkommen när den kommer i månadsskiftet mars - april. Detta gäller för södra Sverige. Till övre Norrland kommer den mycket senare. Sädesärlan är en datumflyttare, vilket innebär att den anländer vid ungefär samma datum varje år. Det slår kanske på några dagar, men inte mycket. Datumflyttarna är sådana fåglar som flyttar långt. Ofta har de sina vinterkvarter i Afrika. Reser man t. ex. till Egypten på vintern, så kan man få se en del av våra sädesärlor där nere. Det som bestämmer när flytten skall börja kan vara t. ex. solens bana eller andra faktorer. Ett är ju säkert att sädesärlorna vet inte hur långt våren kommit i Sverige när de startar flytten.

Väl framkomna till våra kyliga trakter gäller det att skaffa ett bra revir, så att ungarna kan få en bra uppväxt. I södra Sverige blir det ofta två kullar. I norr räcker den korta sommaren bara till att föda upp en kull. Hannarna kan bli ganska aggessiva mot artfränder och ibland kan det gå så långt att en sädesärla känner sig tvungen att gå en match mot sin spegelbild. Där är ju utgången given. Båda blir uttröttade.

Sädesärlan är en fågel som nästan alla känner igen. Färgen går i svart och vitt. Hannen har mer svart på hjässan och på en större haklapp. Annars är de lika. Karaktäristiskt är också sättet att jaga. På asfaltytor springer de ifatt insekter som lockas dit av värmen. Över vatten, se bild nedan, sitter ärlan och spanar efter insekter som flyger över vattnet. En sväng ut och fånga insekten och så tillbaka till utgångspunkten.

IMG_1999-Saedesaerla-unge-kopia-800-2.jpgIMG_3311-Saedesaerla-kopia-800-3.jpg

                                                                      Unge.                                                                                                                         Sädesärla vid Hammarmölle damm.

Forsärla

IMG_3444-kopia-2.jpg

På bilden ser du en ärla. Jämför du den med den fågel som är mest lik, gulärlan, så har denna längre stjärt. Den har dessutom svarta vingar och korta brunskära ben. Det är en Forsärla (Motacilla cinerea) och den lever vid rinnande vatten. Det skall helst vara skog eller i alla fall träd längs åns stränder. Ån skall också ha stenar i vattnet.

Forsärlan är en flyttfågel, som kommer till Sverige i mars månad och lämnar oss, för vintervistet i sydvästeuropa, i september.

Häckningen sker vid små grunda vattendrag. Boet placeras gärna i en klippskreva. Då är det naturligt att håligheterna i stenbroar passar utmärkt som boplatser. I Sverige finner du forsärlan nästan enbart i Götaland.

I hässleholmstrakten kan du söka forsärlan vid Hovdalaån, dels vid slottet och dels nedanför dämmet vid Hammarmölle damm. Fågeln på bilden är fotograferad vid Hallamölla på Österlen. Den är häckande på platsen. Som du ser så har den munnen full med mat.

Databas 18 Fåglar 18

Tillbaka till:

Startsida 18 Bloggen Resor Databas 18 Veckans bild Äldre notiser Evas Hemslöjd

Utgivare: Ole Tryggeson

Kontaktuppgifter:

Tel: 0451-12479

e-post: evolt@telia.com

Alla bilder © Ole Tryggeson