Nivaa-2-D69-2.jpg

Fiskmås

IMG_1589-kopia-Fiskmaas.jpg                                                                    Fiskmås över Bakvattnet, ja sjön heter så, i Jämtland.

Fiskmåsar kan man träffa på i hela vårt långa land. De bygger sina bon längs kusterna, vid insjöar i skogstrakterna och vid sjöar uppe i fjällen. Hur skiljer man då fiskmåsen från andra måsarter i Sverige? Den liknar en liten gråtrut, men fiskmåsens näbb och ben är gulgröna. Det är de inte på gråtruten. Näbb- och benfärg skiljer den även från skrattmåsen, som har röd näbb och röda ben. Sommartid har skrattmåsen även sitt bruna huvud.

Den övre bilden är tagen i Jämtland. Bildserien nedan är tagen från gömslet vid Ottenby fågelstation. Fiskmåsen här har lagt sitt bo precis utanför en av gluggarna, så man skulle kunna nå fågeln om man sträckte ut armen. Även om man befinner sig i ett gömsle, så skall man inte störa fåglarna utanför. Jag antar att det är honan som ruvar och hannen som står en bit bort och är beredd att försvara boet mot inkräktare.

IMG_0830-kopia-Fiskmaas-Ottenby.jpgIMG_0831-kopia-Fiskmaas-Ottenby.jpg

                                                         Fågeln ligger lugnt och ruvar.                                                                              Tittar nyfiket på besökaren.

IMG_0832-kopia-Fiskmaas-Ottenby.jpgIMG_0837-Fiskmaas.JPG

                                                         Är det något falligt? Nä!                                                                                       Jag  vaktar min familj.

                                                       De sista bilderna kommer fråm en liten sjö söder om Lammhult i Småland. Där häckade flera fiskmåspar på stenarna i sjön.

IMG_1565-Fiskmaas.JPGIMG_1562-Fiskmaas-bo.JPG

                                                                                                                                                                                           På denna bild kan man se det enkla boet på en sten.

Databas 18 Fåglar 18

Tillbaka till:

Startsida 18 Bloggen Resor Databas 18 Veckans bild Äldre notiser Evas Hemslöjd

Utgivare: Ole Tryggeson

Kontaktuppgifter:

Tel: 0451-12479

e-post: evolt@telia.com

Alla bilder © Ole Tryggeson