Nivaa-2-D69-2.jpg

Fiskgjuse

10245-Fiskgjuse-kopia.jpg

Fiskgjusen (Pandion haliaetus) brukar komma till Finjasjön någon gång under första veckan av april. Vintern har tillbringats någonstans i Afrika - söder om Sahara. Boet finns i en tall oftast i närheten av vatten. Fiskgjusen är ganska lättstörd vid boet, så därför är det av vikt att t. ex. inte kanotleder eller liknande ligger alldeles i anslutning till häckningen.

Det är tyvärr så att boplundring också kan förekomma.

Flygande över land, känner man igen den på de långa vingarna, som ger en typisk siluett. Undersidan är ljus. Ute över vattnet ryttlar den ("står stilla i luften") och söker byte i vattnet. Ser den en fisk så dyker den brant och fångar bytet med klorna. Det blir ett riktigt plask när fågeln slår i vattnet. Är fisken stor, så är det dessutom svårt för fågeln att lyfta. I sällsynta fall tvingas fågeln släppa bytet. Väl uppe i luften, så ruskar fågeln på sig för att få bort vatten på fjädrarna. Därefter rättas fisken i flygriktningen och så bär det av mot boet och kanske hungriga ungar.

Områdets fiskgjusar fiskar gärna i Magle våtmark. Där finns gott om karp. Karparna kan bli ganska stora, så det lönar sig att göra ett försök där. På bilden nedan har en fiskgjuse nyss fångat en karp. Den håller fisken på så sätt att minsta möjliga luftmotstånd uppnås och nu bär det av hemåt.

IMG_0342-kopia-Fiskgjuse-2.jpg

Databas 18 Fåglar 18

Tillbaka till:

Startsida 18 Bloggen Resor Databas 18 Veckans bild Äldre notiser Evas Hemslöjd

Utgivare: Ole Tryggeson

Kontaktuppgifter:

Tel: 0451-12479

e-post: evolt@telia.com

Alla bilder © Ole Tryggeson