Startsida-D69-3.jpg

För dem som är lite yngre.

Fåglar som kan dyka upp vid en fågelmatning.

IMG_0637-Talgoxe.JPG

IMG_0752-Talgoxe-842.jpg

Talgoxen är den vanligaste fågeln vid vårt matningsställe. Du känner igen honom på det gula bröstet och så har han "svart slips". Solrosfrön verkar vara favoritfödan. Han hämtar ett frö i fröautomaten och så flyger han till en skyddande buske. Där öppnar han fröskalet och äter upp kärnan.

IMG_3505-kopia-Blaames.jpgIMG_0750-Blaames-842.jpg

IMG_5249-800-Blaames.jpg

Blåmesen är mindre än släktingen talgoxe. Den blå hjässan lyser vackert i vintersolens sken. Han är en tuffing när det gäller att ta sig fram vid matbordet. Lägg märke till att han saknar talgoxens "svarta slips". På bilden till höger ser du hur han öppnar ett solrosfrö för att komma åt kärnan.

IMG_3585-Entita.JPGIMG_5296-1024-Entita.jpg

Entitan kommer in från skogen. Varje år är det alltid ett par entitor som besöker oss. De kommer fram och äter sig mätta och sedan försvinner de igen.

IMG_3165-kopia-Stjaertmes.jpgIMG_4277-Stjaertmes-sirius-kopia.jpg

Stjärtmesen är inte någon vanlig gäst vid vår fågelmatning. De är så vackra och välkomna när de kommer. Stjärtmesarna kommer aldrig ensamma. Det är nämligen så att stjärtmesarna håller alltid ihop i en liten flock. De ser ut som små vita bollar på ett svart skaft.

IMG_3496-kopia-Bofink.jpg

Bofinken är en fågel som egentligen skall flytta söderut under vintern, men hemma hos mig har det varit några hannar som har stannat kvar. Det rör sig om 5-6 fåglar som chansar på att det inte skall bli någon sträng vinter. De vet kanske att hos oss får de mat hela vintern.

IMG_3519-Groenfink.JPG

Grönfinken var vanligare förr, men det är ändå några som kommer och hälsar på och äter sig mätta av det som bjuds i fröautomaten.

IMG_3576-kopia-Bergfink.jpgIMG_3334-Bergfink-1024.jpg

Bergfinken lever uppe i Norrland under sommaren. Under hösten och vintern kan man se bergfinkarna i stora flockar. De flesta bergfinkarna lämnar Sverige under vintern, men så finns det några få som chansar på en mild vinter och stannar kvar. Fåglarna vi ser vid fågelborden har vinterdräkt. Sommardräkten som de klär sig i på häckningsplatserna norrut är ännu mer färgrik.

IMG_3327-Groensiska-red2.jpg

IMG_3376-kopia-Groensiska.jpg

Grönsiskan är en liten fågel som trivs i flock. Han kommer sällan ensam. Hela gänget kommer till fågelmatningen och äter sig mätta. Sedan flyger de vidare till ställen där de trivs bättre.

IMG_3859-Domherre-Groensiska.JPG

Domherren är en välkommen gäst. Hannen lyser upp med sitt röda bröst och de fina färgerna på ryggen. Det är ofta så att hannen brukar ha ett par honor med sig när han kommer och äter.

IMG_0822-Stoerre-hackspett-1024.jpg

IMG_0821-Stoerre-hackspett-1024.jpg

Större hackspetten kommer inte särskilt ofta till oss. Här fångade jag honom på bild vid ett av de sällsynta tillfällena. Jordnötskärnorna smakade honom särskilt väl.

IMG_5319-Noetvaecka.JPG

Nötväckan är en riktig piggelin vid matbordet. Han kommer och hämtar ett solrosfrö. Tar det med sig och gömmer ofta det i en barkspringa. Sedan kommer han tillbaka och tar nästa frö. Jag undrar om han kommer ihåg alla sina gömställen.

IMG_0636-Ringduva.JPG

IMG_3493-Ringduva-red.jpg

Ringduvan har en vacker fjäderdräkt. Den kommer ofta fram och äter av det som de andra fåglarna har kastat ner på marken.

IMG_0650-Stenknaeck.JPGStenknäcken kommer inte så ofta och hälsar på hos oss. När han kommer så är han den som bestämmer. Den kraftiga näbben gör att han ser nästan farlig ut. Han trivs bäst i skogen där han lätt knäcker avenbokens hårda nötter med sin kraftiga näbb.

IMG_0719-Roedhake.JPG

Rödhaken smyger omkring på marken. Den är vår favorit bland trädgårdens fåglar. Många rödhakar flyttar söderut under vintern, men vi har 4-5 som stannar året om. Det är så trevligt att ha dem att titta på när de hoppar omkring i buskarna eller på marken. De är aldrig uppe i fröautomaterna. Man kan hänga upp en talgboll i en tät buske. Då kan rödhaken komma till och få sig något att äta.

IMG_0727-Koltrast-hanne.JPG

Koltrasten är förtjust i äpplen som man lägger ut. Han är inte så glad för fröna som läggs ut. Det händer att han letar efter något ätbart bland det som faller ner när de mindre fåglarna rotar i fröautomaten.

Häromdagen hade vi fint besök i trädgården. Det var några steglitser som hälsade på. De färggranna fåglarna tog för sig av de frön som fanns i fröautomaten och av det som fallit ner på marken.Det är en fågel med mycket färg!

Här får du se hur den ser ut!

IMG_1943-Steglits-800-2.jpg

IMG_0731-Kanin.JPG

Vildkaniner kommer ibland in i trädgården. De äter av de frörester som faller ner från fröautomaterna. De är också förtjusta i en del av vårväxterna som redan kommit upp. Jag är mindre glad för detta.

IMG_5256-Ekorre.JPGIMG_5323-1024-Ekorre.jpg

Det är inte bara fåglar som hälsar på vid fröautomaterna. Ekorren på bilderna hälsade på vid fröautomaten som jag hade ute i skogen. Han var väldigt försiktig av sig, så han kom inte ner till maten under den tid jag befann mig där. Jag kan gissa att han kom ner när jag hade försvunnit.

För den som är lite yngre