Delar av nya Knipan har fått ny layout. Hoppas att läsbarheten ökats.

IMG_1030-Morgon-Magle-Knipa-Huvudbild-1200-2.jpg

Cykelsidan

På sidan kommer att  presenteras Cykelturer som jag tycker om.

Turer för ren motion och sådana som man mer åker för att njuta av den vackra naturen.

Fredag den 28 december:

Under hela november  och en stor del av december har det varit uselt cykelväder. 

Det har visserligen varit varmt, men det har också allt som oftast regnat.

Om vi har varit ute så är det på "vinterrundan". Inte hela turen, men 2-3 mil.

Det finns ju så många varianter att köra.

Idag var det minusgrader. Det Är märkligt vad man är känslig för kyla såhär i början av vintern.

Jag har varit ute på några rundor antingen själv eller tillsammans med hustrun. Idag var det solsken

och den svaga nordanvinden störde inte.

Motionen hade sin tid men mot slutet så stannade jag för lite vinterbotanik.

IMG_4687-Cykel-maxa-.jpgIMG_4692-Ole-1024-.jpg

Här är min cykel och en selfie.

"Vinterturen" runt Hässleholm.

Kortfattad beskrivning av turen sist på sidan.

Karta kommer senare. Hittar inget bra kartunderlag för tillfället.

Söndag den 6 oktober.

En höstdag som gjord för en cykeltur.

Termometern visade 2 minusgrader och  det var nästan vindstilla. YR lovade nordlig vind framåt dagen. Vi bestämde att cykla en runda som inte provats tidigare. Den gick till Bjärnum via Vankiva och sedan gamla hässleholmsvägen hem. Vi kallar den "nya bjärnumsrundan". Beskrivs längst ner på sidan. När vi startade hade solen, som sken från en molnfri himmel, börja värma. kylan kändes i händer och fötter. Första riktiga motlutet satte fart på cirkulationen, så åtminstone fingrarna fick ta del av kroppsvärmen. Nattens frost fick askarna att tappa huvuddelen av sina löv. Från Vankiva och norrut hade vi motvind, men huvudsakligen uppförsbacke, så det gick bra att hålla värmen. I Gammalstorp svängde vi så att vinden kom bakifrån och resten av turen var i huvudsak medvind och nedförbacke. Vi passerade Högahult där vi kunde vi beundra ett antal vackra trädgårdar. Fram till Bjärnum hade biltrafiken varit mycket sparsam. Vägen Bjärnum - Vankiva var mer trafikerad utan att bilar och traktorer störde oss cyklister.

Hemma på Ljungdala igen visade cykeldatorn 44 km och klockan 2:09 timmar.

Varför cyklar man?

Ett par skäl att ta cykel istället för bil är:

Miljöskälet. Biltransporter släpper oundvikligen ut avgaser som skadar naturen. Varför dra med sig nästan ett ton bil när man kan ta sig fram med 10 kg cykel?

Hälsoskälet. Många människor lever ett alltför stillasittande liv, som får till följd exempelvis övervikt. Motion är en viktig ingrediens för ett friskare liv. Är man upp i åren kommen, så börjar kroppen bli lite sliten. Då blir joggingturen på motionsslingan för smärtsam. Cykelåkning är en skonsam form av motion. Andra sådana är promenad och simning.

Njutningen. Här skriver jag om mina egna erfarenheter. När jag cyklar, framför allt en lite längre tur, så njuter jag av i stort sett varenda minut jag sitter på cykeln. Med längre tur menar jag mer än en timmes cykling. Jag kommer nära naturen och jag ser, luktar och känner vinden i ansiktet (nästan poetiskt). Älgen som står i hyggeskanten står kvar när jag passerar. Ibland kommer ett flöde av tankar som behandlas under turen.

Här presenteras några cykelturer inom Hässleholms kommun. Det är dels kortare turer och sedan några längre. Ett par av turerna sträcker sig till och med utanför kommungränsen. I turbeskrivningarna börjar jag alltid i Hässleholm och varje tur är egentligen två för man kan cykla på två håll och andra hållet ger faktiskt en annan upplevelse av turen, hur lustigt det än kan låta. Man kan naturligtvis starta från vilken plats som helst längs turen.

Sedan är det trevligt att hitta egna cykelturer i omgivningen där man bor.

 

 

Debatt:

Denna rutan ägnas åt kommunens cykelvägar.

Det är ibland otrevligt att samsas med biltrafiken på landsvägar som saknar vägren. Många bilister har, tycker jag mig märka, börjat ta mer hänsyn till cyklisterna på vägen. När jag cyklat på Mallorca har det inte varit några problem. Vägmärket 1,5m vingelavstånd respekteras av i stort sett alla.Ibland är det nåon enstaka som bryter mot uppmaningen. Då rör det sig nästan enbart om hyrbilar som troligtvis rattas av turister. Är där mötande trafik så väntar man tills utrymme finns. Så är det faktiskt inte här. Sedan kan man också säge att många bilister lämnar ibland onödigt stort utrymme. Kör helt över på andra sidan vägen. Som positiv avslutning på detta stycke kan man säga att bilisternas hänsynstagande har förhöjt njutningen för mig som cyklist på de nordskånska vägarna.

Något som däremot inte höjt njutningen under cyklingen på kommunens cykelvägar är den på många ställen usla kvaliteten på på cykelstråken i staden men ävet i Tyringe. Kommunens tjänstemän skyller ifrån sig och menar att klagomålen kommer inte fram till dem. Det vet jag av egen erfarenhet att både myntligt och skriftligt framförda klagomål hjälper föga. Dessutom har jag via Norra Skånes debattsida förstått att andra har samma erfarenheter sim jag.

Att man inte liksom i andra städer kan bygga cykelvägar med ett bra underarbete och en bra beläggning som håller för flera vintars snöröjning t. ex.

Att man ser till att cyklisterna slipper korsa biltrafikbanan i mer än absolut nödvändigt.

Att när man märker att det uppstår stora bulor i vägbanan så gräver man fram det som troligen är en stenbumling på väg upp.

Korta cykelturer kring

Hässleholm

Under den kallare delen av höst, vinter och vår kan det vara trevligt att ta en kortare motionstur för att hålla igång kroppen, utan att frysa för mycket.

1.      Hässleholm runt (grön).

Det är en tur som jag kör vintertid. Oftast på morgonen (Två varv ca 10 km.)

Belevägen – N. Kringelvägen – Vankivavägen – Grönängsplan – Malmövägen – Sjörödsrondellen – S. Kringelvägen – Stobyvägen – Belevägen.

Det är cykelväg nästan hela tiden utom Belevägen och N. Kringelvägen. På Vankivaviadukten kan biltrafiken vara påträngande.

 

 

2.      Hässleholm  östra rundan (blå).

 

Stobyvägen – Stoby – Grantinge – Ignaberga – Kristianstadsvägen – Hässleholm.

Cykelväg längs Stobyvägen, en bit på väg mot Grantinge samt cykelbana på Kristianstadsvägen (ca 2 mil).

Alternativ: I Ignaberga viker du av mot Gulastorp – här får du ta det försiktigt när rv 23 korsas – Åsvägen – Hässleholm.

 

3.      Hässleholm norra rundan (röd).

 

Stobyvägen – Stoby – Ballingslöv - Vankiva T4-rondellen– Hässleholm.

Cykelväg längs Stobyvägen. Gamla riksvägen till Ballingslöv. Där förekommer en del fortkörning, var försiktig! Vägen Ballingslöv-Vankiva. Trevlig att köra, lite krokig och småkuperad. Vankiva-Hässleholm går på fin asfalt (ca 2 mil).

Medellånga cykelturerturer kring

Hässleholm

 

Här kommer tre förlag på turer som är lite längre och de tar därmed längre tid att cykla Man får räkna 2 - 4 timmar. Beroende på hur mycket man stannar under vägen.

 

1.      Finjasjön runt. (Blå tur)

 

Start vid T4 – Finja. – strax före Tyringe sväng av mot Skyrup – fortsätt mot Hovdalafältet – Väg 117 – Grönängsplan.

 

Följ gamla vägen passera Almaån vid ”Skansabron” och gamla 21:an. Sedan cykelväg genom Finja. Kyrkan passeras och om man vill kan man göra en avstickare till Finja båtplats där fågeltornet är värt ett besök. Fortsätt mot Tyringe. Ta av mot Skyrup före Tyringe. Vid Mjölkalånga kommer en uppförsbacke som inleder en mera kuperad terräng över Matterödsåsen. Skyrup passeras. Här kan det vara lämpligt att vila eventuellt trötta ben. Den som är hungrig kan kanske få en matbit på Skyrups golfrestaurang. Efter Skyrup fortsätter man förbi Tostarpsgården och hamnar till slut på Hovdalafältet. Här kan trädhuset besökas, om det är öppet, eller för den som har krafter och tid kvar finns underbara Hovdala med slottet och rogivande omgivningar. Annars är det bara att hoppa på cykelvägen från Hovdala in mot Grönängsplan.

 

2.      Österut mot Vinslöv (Grön tur).

 

Röingegatan – Attarp – Ignaberga – Lommarp – Vinslöv – Sörby – Gumlösa – Fjärlöv – Kvistalånga – Grantinge – Stoby – Ljungdala.

Följ Röingegatan österut. Var uppmärksam på vägvisning under RV 23. Troedstorp passeras och vid Attarp tar du av till höger mot Ignaberga. Vid trafikplatsen över RV 21 finns ett vägval. Antingen snabbspåret cykelväg direkt till Vinslöv eller vidare via Ignaberga by mot Lommarp. Vid kalkbrottet är fin utsikt över bygden. Här finns även två fina blomsterlokaler:

Vedhyggeskogen som du når på en liten väg till höger vid kalkbrottet samt ”Snärjet” som ligger  ca 100 m innan bokskogen till höger tar slut. Framme i Lommarp svänger du vänster och följer cykelvägen mot Vinslöv. Om du är fikasugen kan du göra en liten avstickare till torget. Här har kanske ”Ullis” café öppet. Efterfikan kör du till vänster vid stationen och då kommer du till rätt järnvägsövergång.Kör genom byn till järnvägsövergången vid Hedbergshuset. Följ vägen mot Sörby. Vid f. d. skolan tar du vänster mot Gumlösa/Sinclairsholm. Här kan man bese den fina tegelkyrkan. Efter Gumlösa tar du vägen mot Fjärlöv. Vägen är fin och du ser jordbrukslandskapet. Har du gott om krafter så kan du lämna cykeln och gå upp på Hälleberga backe. Där växer fin skog på backen och längst upp kan du se resterna av en gammal fornborg. Inne i byn Fjärlöv kan du stanna till vid det vackert målade fryshuset. En annan sevärdhet är minjatyrmodellerna av ett antal hus som tror jag alla har sin historia. Någon kilometer efter Fjärlöv skall du upp på väg ???. Vägen saknar vägren och den är stundtals ganska trafikerad. Tag det försiktigt här. Efter ett par hundra meter viker du av mot Grantinge. Du är nu inne på en mindre trafikerad väg. Kör till byn Graninge där du viker av mot Stoby. Här är mera kuperat, men när du kommer till Stoby, så är det bara en liten bit kvar på cykelvägen mot Hässleholm.

 

3.      Norrut mot Bjärnum (Brun tur).

 

Starta vid T4-rondellen. Kör in på den gamla vägen förbi Vankivafältet. Passera vägen till avfallsanläggningen. Stanna gärna upp och se på den vackra miljön vid Vankiva kyrka och gård. Du fortsätter sedan genom Vankiva by och vidare på vägen som nu blir mera  kuperad och krokig. Vid Mala stenar kan den som vill ta ytterligare ett stopp och kanske gå upp för att se de resta stenarna. Mala passeras och du fortsätter vägen mot Bjärnum. I Bjärnum skall du ta av mot Gammalstorp/Farstorp. Efter ett par hundra meter passeras Möllerödssjön med badplats och vandringsled runt sjön. Sedan bär det uppför till Högahult. När den lilla byn passerats börjar en lång utförsbacke nästan ända ner till Gammalstorp. Här kan du göra ett vägval.

a)       Antingen vägen till Vankiva och när du passerat väg 117  kan du köra gamla vägen tillbaka till Hässleholm.

b)      Eller den mindre men trevligare vägen mot Ballingslöv. Det är en småbackig och krokig väg som aldrig blir tråkig att cykla på. Ballingslöv passeras söderut över stambanan och Almaån. Du svänger mot Stoby och kör gamla riksvägen OBS! många fortkörare på gamla riksvägen  vid Stoby till Hässleholm.

Sist kommer fyra förslag på långa turer.

 

Turer som ibland sträcker sig utanför kommungränsen.

Dessa turer är så långa att man helst skall stanna någonstans för att få något ätbart och drickbart i sig.

 

1.      Nordost ut (röd tur).

 

Start vid T4-rondellen – Vankiva – Bjärnum – Vittsjö – Verum – Osby – Hästveda – Rävninge – Ballingslöv – Stoby – Hässleholm.

 

2.      Nordväst ut (grön tur).

 

Start vid T4-rondellen – Vankiva – Ca 1,5 km N Vankiva Sväng Vänster mot Hörlinge gård – Följ Hörlingeån på västra sidan mo Hågnarp. Här kan du göra ett vägval:

a)       Höger mot Bjärnum – Gammalstorp/Farstorp – Ballingslöv – Stoby – Hässleholm-

b)      Ett längre alternativ är Hågnarp – Hårsjö – Vittsjö – Bjärnum – Vankiva – Hässleholm.

 

3.      Västerut (blå tur).

 

T4 porten – Finja – Tyringe – V. Torup – St. Kampholma – Malmövägen – N. Rörum – Sösdala – N. Mellby – Rickarum – Nävlinge – Lommarp – Ignaberga – Attarp – Hässleholm.

 

4.      Österut (brun tur).

 

Hässleholm – Attarp – Ignaberga – Lommarp - Vinslöv – Åraslöv  - Önnestad – Färlöv – N. Strö  Åraslöv – Gumlösa – Stoby – Hässleholm.

 

Fler turer i Hässleholms omnejd 2018.

"Cykeldagboken.".

17/5  Varmt och soligt svag bris från norr  26-30 grader.

.

Turen: Hemma - Tormestorp - Nösdala - Brönnestad - Sösdala - Norra Rörum - Tyringe - Finja - Hem.    

           Sträcka 67 km    Tid 2 h 50 min.

​En tur som för det mesta bjuder på vägar med låg trafikintensitet. Sträckan mellan Sösdala och Norra Rörum är särskilt trevlig att köra. Småkuperad och svängig väg. Norra Rörum till Tyringe går rakt med några motlut som kan kännas i benen. Vill man pausa så kan lanthandeln i Norra rörum rekommenderas liksom "Lövets kafé" strax efter mitten till Tyringe.

18/5  Varmt och soligt nästan vindstilla 24 grader.

Turen; Hemma - Stoby - Kvistalånga - Sinclairsholm - Sörby - Vinslöv - Attarp - Röinge - Hem.

               Sträcka 40 km    Tid   1h 30 min.

​Detta är en tur som jag ofta kör som en träningsrunda. Det är så mycket att se på längs vägen att man kan gärna lägga en halvdag eller mer. Det kommer mer om turen på annan plats.

25/5   Varmt och soligt  Nordostlig bris  14 - 24 grader.

Turen:   Hemma - Röinge - Attarp - Ignaberga - Lommarp - Vinslöv - Åraslöv - Önnestad - Färlöv-  Norra Ströö - Åraslöv - Gumlösa - Kvistalånga - Stoby - Hem.

           Sträcka 63 km    Tid 2h 31 min.

En tur som är bra när det blåser östrliga vindar. Man får arbeta den första halvan och sedan kommer en behaglig hemresa.

28/5    Varmt och soligt Sydostlig bris 14-24 grader.

Turen:  Hemma - Ignaberga - Lommarp - Vinsmlöv - Åraslöv - Sörby - Vinslöv - Röinge - Hem

           Sträcka 40 km    Tid 1h 32 min.

En annan tur när det blåser från öster.

30/5    Varmt och soligt. Ostlig vind. Varmt!

Turen:  Hässleholm - Vinslöv t  o  r.

          Sträcka 30 km  Tid 1h 40 min.

Fotoutflykt.

31/5    Varmt och soligt. Frisk östanvind 14 grader vid start 25 grader vid hemkomst.

Turen: Hemma - Ignaberga - Lommarp - Nävlinge - Rickarum - N. Mellby - Hem

           Sträcks 54 km   Tid 2 h 14 min.

Viunden tog emot

3/6     Varmt och soligt. En kvällstur, nästan vindstilla.

Turen:  Hemma T4- Björkviken - Tormestorp - Kringelvägen - Hem.

           Sträcka: 18 km   Tit: 45 min.

5/6      Varmt och soligt. Bris från norr som avtog under dagen. 14 grader vid start 26 grader vid hemkomst.

Turen: Hemma - T4 - Vankiva - Bjärnum - Vittsjö - Verum - Osby - Hästveda - Farstorp - Vankiva - Hem.

           Sträcka: 88 km   Tid: 3 h 45 min.

29/6     Samma tur som 5/6 men speciellt väder. Det var nästan vindstilla och 19 grader vid start. Framåt förmiddagen varmt.

           Termometern tpppade på 38 grader mellan Osby och Hästveda.

            Sträcka: 88 km   Tid: 4 h 45 min.

30/6     Soligt med framåt dagen frisk vind. Mestadels motvind till Bromölla och medvind på hemvägen.

           Hemma - Knislinge - Näsum - Banvallsleden - Bromölla.

           Bromölla - Nosaby - Bjärlöv - Hem.

           Sträcka: 140 - 150 km.   Tid: ca 4 h till Bromölla ca 2,5 h hemresan. (Cykeldatorn delvis ur funktion).

Några nya turer för året 2019.

Rättelövsrundan. 

Ljungdala - Stoby - Rättelöv - Vankiva - T4-rondellen.

Det är i princip samma runda som "röd runda" bland de korta rundorna, men den är ännu kortare (ca 17 km)

Bosarpssjön.

Kringelvägen förbi Magle våtmark - Tormestorp - Nösdala - Brönnestad - Sösdala - Häglinge - Bosarpssjön - Äsphult - Rickarum - Nävlinge -Lommarp - Ignaberga - Hässleholm.

Detta är en av favoritturerna även om passagen av Tormestorp är mindre rolig. Särskilt sträckan mellan Häglinge  och Rickarum. Vägen slingrar sig fram igenom landskapet med måttlig, trevlig småkupering. Framme i Rickarum kan man ta en liten paus och köpa något gott i lanthandeln. Sedan går den sista biten lätt.

Bergsetappen (Nygammal).

Kringelvägen förbi Magle våtmark - Tormestorp - Sandåkra -  Lommarp - Nävlinge - Skepparslöv - Önnestad - Åraslöv - Vinslöv - Aleholm - Nävlinge- Lommarp - Ignaberga - Hässleholm.

Min mest krävande tur. Den åker jag inte ofta.

Norra Rörumsetappen.

T4 rondellen - Finja - Tyringe -  Norra Rörum - Sösdala - Brönnestad - Nösdala - Hässleholm.

Känns rundan igen? Det är första turen i beskrivningen av turerna 2018 med den skillnaden att jag kör turen baklänges. Det skall man veta att kör man en tur på andra hållet så känns den som en helt ny. Man får vyerna från andra håll och framför allt känner man inte igen backarna.

Nya Bjärnumsrundan.

Start  i Ljungdala - Stoby - Axeltorp  Rättelöv - Vankiva - Gammalstorp - Bjärnum - Mala - Vankiva - T4-rondellen - Ljungdala

"Vinterrundan" Hässleholm.

Start i Ljungdala - Stoby - Attarp - Ignaberga -  Hässleholm Österås - Kringelvägen Tormestorp - Björkviken - Grönängsplan - Via Västerskolan - Skansabron -

Höger mot Vankiva - Rättelöv - Arkelstorp- Stoby -Ljungdala.

Åter till :

Startsida 18 Bloggen Resor Databas 18 För den som är lite yngre Veckans bild Äldre notiser Evas Hemslöjd

Utgivare: Ole Tryggeson

                                                                                                                                                                                                                                                            © för alla bilder Ole Tryggeson

Kontaktuppgifter:

Tel: 0451-12479

e-post: evolt@telia.com